Home » Ulaz u Zenicu krasit će dizajnersko rješenje Mirana Kuduzovića – Simbol grada koji spaja sjever i jug
Zenica

Ulaz u Zenicu krasit će dizajnersko rješenje Mirana Kuduzovića – Simbol grada koji spaja sjever i jug

Za novi simbol Zenice na ulazu u grad sa južne strane zaslužan je apsolvent Likovne akademije u Sarajevu. Dizajnersko rješenje simbola grada Zenice Mirana Kuduzovića, 26-godišnjeg Zeničanina koji je diplomirao produkt-dizajn na Likovnoj akademiji u Sarajevu, a trenutno je apsolvent na postdiplomskom studiju, izabrano je kao najbolje na konkursu i biće postavljeno u sklopu kružne raskrsnice na magistralnoj cesti M17 na ulazu u grad s južne strane.

– Rješenje koje sam predložio predstavlja simboličan pozdrav dobrodošlice. Geografski, Zenica predstavlja dodirnu tačku dvije suprotnosti – sjevera i juga. Njen položaj je prepoznatljiv kao čvrst simbol ne samo u Zenici već i u cijeloj državi. Moja ideja je bila da geografski položaj Zenice treba biti naglašen. Time ovaj simbol služi ne samo da predstavi grad već i da ujedini i poveže različite dijelove države. Želju da naglasim njen položaj sam pokušao iskazati u vertikalnosti objekta. On mora biti vidljiv, primjetan i jasan, kaže Kuduzović.

Dodaje da je lokacija objekta važan faktor pri izradi rješenja, jer će potencijal kružnog toka omogućiti cirkularnu sagledivost objekta, što je iskoristio kao inspiraciju i temelj na kojem se pravda forma objekta. Drugim riječima, forma objekta je promjenjiva ovisno o uglu gledanja.

– Centralna tačka kružnog toka bila bi skulptura koja predstavlja spajanje suprotnosti. Ona istovremeno predstavlja sjever i jug, kapije ka drugoj strani svijeta, kao i zbližavanje, poljubac i zagrljaj dvije suprotstavljene strane. Njena promjenjiva priroda asocira na ples, isprepletene udove, zagrljaj, plamen. Skulptura podsjeća promatrača da je udaljenost samo iluzija, koja podliježe ljudskoj mašti i sposobnosti da sagleda stvari iz svih uglova. U korist našeg cilja povezivanja dva opozita, sjevera i juga, potrebno je na ovaj način prepoznati realnost koja stoji izvan generalizacija i podjela, ističe Kuduzović.

Govori nam kako je temeljna zamisao projekta utjecaj percepcije na stvarnost. S jedne tačke se zasebni elementi objekta čine razdvojeni, dok se s druge oni spajaju. Ova sinergija dvije suprotnosti je duboko povezana ne samo sa zeničkom već bosanskom kulturom. Ova skulptura ukazuje na neophodnost zajedništva među naizgled suprotnim ili drugačijim gledištima.

Prijedlog za osvjetljavanje skulpture je upotreba 12 LED reflektora, poredanih oko nje i usmjerenih ka objektu. Reflektori su po mogućnosti ukopani u zemlju, kako bi se umanjilo ometanje učesnika u saobraćaju.

Većina javnih skulptura u Zenici su reakcija na dostupni materijal – čelik. Odgovor na projektni zadatak je više dizajnerski nego umjetnički, te njegova svrha treba biti komunikacijska prije nego dekorativna. Neophodno je da se ponuđeni dizajn nadovezuje na lokalnu umjetnost u svom mediju.

– Odabrani materijal u kojem će biti izvedena skulptura je COR-TEN, CORTEN čelik. Čelik je asocijativno i simbolički vezan za grad, te kao takav predstavlja logičan odabir za materijal izvedbe skulpture koja će biti grada. CORTEN čelik koroziranom teksturom naglašava materijalnost, smatra mladi dizajner.

Na Zagreb dizajn Weeku kao finalista-izlagač u kategoriji produkt-dizajn Miran Kuduzović je ušao sa eksponatom hoker stolice (bez naslona), predstavljenom kroz fluidnu formu u modernom izričaju.

Opravdanost upotrebe čelika leži prvenstveno u njegovom historijskom i društvenom značaju za Zenicu. Za produkt-dizajn Kuduzović je kazao da je to nov odsjek, koji još nije dovoljno prepoznat u našoj zemlji, te se nada da će ga ljudi više cijeniti i dati priliku onima koji ga završe.