Home » U Zenici obilježen Dan bijelih traka, sjećanje na žrtve zločina u Prijedoru
Zenica

U Zenici obilježen Dan bijelih traka, sjećanje na žrtve zločina u Prijedoru

Već tradicionalno u Zenici se prigodnim sjećanjem i programom obilježava Dan bijelih traka u organizaciji Katedre za historiju države Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici uz podršku ELSA Zenica i Asocijacije studenata Pravnog fakulteta.

Ove godine u programu sjećanja na stravični zločin u Prijedoru učestvovali su i učenici nekoliko zeničkih srednjih škola, kao i studenti s drugih fakulteta.

Dan bijelih traka, u znak sjećanja na 3.176 ubijenih i nestalih Prijedorčana tokom rata u Bosni i Hercegovini, obilježava se danas različitim aktivnostima u Bosni i Hercegovini i šire.

Simbolika bijelih traka dolazi iz maja 1992. godine, tačnije kada su vlasti bosanskih Srba izdale naredbu svim Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru da na svoje prozore zakače bijele čaršafe, a ako izlaze van da vežu bijele trake oko ruke. Na taj način su označeni nesrbi u Prijedoru nakon čega su počela masovna zarobljavanja, ubistva i silovanja.

U Prijedoru je od 1992. do 1995. godine protjerano oko 50.000 osoba, a kroz logore Keraterm, Omarska i Trnopolje, te još 54 mjesta zatočenja prošlo je oko 30.000 muškaraca, žena i djece nesrpske nacionalnosti.

Na današnji dan osnovan je logor “Omarska”, kroz koji je prošlo više od 3.000 zatvorenika.

Godinama se 31. maja ukazuje na značaj obilježavanja ovog datuma ali i poručuje da je potrebno njegovati kulturu sjećanja i ne zaboraviti zločine koji su počinjeni u tom dijelu BiH, ali i drugim mjestima.

“Ne treba zaboraviti da je prva kolona raseljenih izbjeglica došla upravo u Zenicu. To je bio veoma težak period za Zenicu, kada su mahom žene i djeca iz Prijedora i okolice došli u Zenicu i jedva spasili živu glavu. Živimo u periodu negiranju genocida, otvorenog traženja razdruživanja, veličanja zločinaca, podmetanja laži pod istinom, mi moramo da se istinom sjećanjamo na, ako ništa 102 djece nesrba koja samo zato što se nisu uklapali u velikosrpsku hegemonističku politiku bili ubijeni. To je naš zadatak, s porukom da se nikada i nikome ne ponovi, ali smo svjedoci da dok ovo govorimo u Gazi se provodi genocid gdje se ubijaju djeca” istakao je profesor Ajdin Huseinspahić.

Na spomen obilježju Kameni spavač pored studenata i profesora, obilježavanju su se pridružili i ostali građani Zenice, kao i predstavnici javnog, kulturnog i vjerskog života našeg grada.