Home » Projekat “Plava voda” ponovo u krizi?
Zenica

Projekat “Plava voda” ponovo u krizi?

Idejni projekat izgradnje regionalnog vodovoda kojim bi se pitkom vodom iz Travnika trebale opskbriti općine Travnik, Busovača i Novi Travnik u Srednjobosanskom, te Grad Zenica u Zeničko-dobojskom kantonu star je više od 30 godina, a zvanično je pokrenut prije 18 godina. Uprkos tome što su obezbijeđeni kreditori kojima se već otplaćuju rate zaduženja, još uvijek niko sa sigurnošću ne može potvrditi da će, kao i to kad će projekar Regionalni vodovod „Plava voda“ biti okončan.

Projekat Regionalni vodovod „Plava voda“ ponovo je u krizi.U dopisu do kojeg smo došli EBRD, kao glavni kreditor, navodi da je projekat u problemima, kao i to da su izgubili povjerenje u sposobnost jedinice za implementaciju projekta da posao uspješno privede kraju. Ovakav stav iznenadio je učesnike projekta koji imaju suprotno mišljenje i tvrde da su odlučni projekat implementirati do kraja.

PROJEKAT „PLAVA VODA“ PONOVO U KRIZI?

ASIM MEKIĆ, načelnik Općine Busovača

– I to je tačno što ste rekli da bi EBRD bio najsretniji kad bi raskinuli ugovor u kad bi krenuli u novi aranžman, novu proceduru. Međutim, da bi raskinuli ugovor treba saglasnost svih učesnika u projektu, Općina Busovača je jedna od učesnica projekta i nama ne pada na pamet da raskinemo projekat. Razlozi koji se tamo navode po meni su trivijalni, mogu reci banalni.

KENAN DAUTOVIĆ, načelnik Općine Travnik

– Ja mogu kazati u ime Travnika da je Travnik za projekat, da smo mi uradili sve što smo mogli i uradili i više međutim realno cijenim da će u toku ove godine će se morati znati na koju stranu idemo. Je li ima taj projekat ili nema.Ako nema Travnik ima rezervnu varijantu .

U JP Regionalni vodovod „Plava voda“ su nam potvrdili da svi učesnici, osim Grada Zenica koji od marta ne uplaćuje sredstva za funkcionisanje preduzeća, redovno izvršavaju sve preuzete obaveze u ovom decenijskom projektu.

GRAD ZENICA NE IZVRŠAVA REDOVNO OBAVEZE

ERNAD GRANIĆ, v.d.direktor JP Regionalni vodovod „Plava voda“ Travnik

– Općine Travnik,Busovača, Novi Travnik, dva kantona i Fond za zaštitu okoliša zaista u posljednje vrijeme sve svoje obaveze ispunjavaju na visokom nivou. I za Zenicu se to može reći dobrim dijelom s tim što imamo kako ste postavili to pitanje za održavanje preduzeća određenih šumova u finansiranju rada preduzeća koji treba da dolazi iz izvora Grada Zenice da bi opstalo preduzeće. Tu ima određena problematika mada ja očekujem da će se to vremenom prevazići.

Općine Travnik sa 100%, te Busovača sa 80 i Novi Travnik sa 98% urađenog posla u prvom dijelu eksproprijacije potvrđuju maksimalnu posvećenost projektu. Međutim Grad Zenica uradio je tek 35% posla u prvom dijelu eksproprijacije. Koji je razlog za, evidentno je, nejednak pristup projektu „Plava voda“, kao i to zbog čega su obustavljene uplate prema JP koje upravlja navedenim projektom nismo uspjeli saznati jer na naš zvaničan upit nismo dobili odgovor iz Gradske uprave Zenica. Ukoliko Grad Zenica, kao najveći korisnik budućeg vodovoda, iz nekog razloga odustane, nije realno očekivati da će projekat „Plava voda“ biti nastavljen.

Autor BHRT: H.BOŠNJAK, E.ŠUT

Snimatelj; J.AHMETKADIĆ, ARHIV;