Home » Premijer Bašić potpisao ugovore o finansiranju projekata 80 udruženja u ZDK
Zenica

Premijer Bašić potpisao ugovore o finansiranju projekata 80 udruženja u ZDK

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić potpisao je ugovore o dodjeli sredstava za finansiranje programskih projekata neprofitnih organizacija iz ovog kantona.

Premijer Bašić je napomenuo kako već drugu godinu sa pozicije “Tekući transferi neprofitnim organizacijama” Ureda premijera ZDK, raspisuju javni poziv i dodjeljuju sredstva neprofitnim organizacijama za obilježavanje značajnih datuma, finansiranje okruglih stolova i tribina, kulturnih, naučnih i vjerskih manifestacija te finansiranje ili sufinansiranje sportskih manifestacija i projekata od značaja za ZDK ili BiH.

Naglasio je da je ukupan iznos sredstava za ova tri LOT-a oko 150.000 KM, a sredstva je dobilo oko 80 udruženja, u rasponu od 500 do 5.000 KM.

-Tako je bilo propisano javnim pozivom, kojim su bile predviđeni i kriteriji koje su morali ispuniti aplikanti. Ove smo godine imali duplo više zahtjeva nego prošle godine. Dosta smo zahtjeva ove godine i odbili zbog formalno-pravne neispravnosti – nepotpune dokumentacije, neblagovremenosti prijava. Najviše je projekata iz sporta – 80 do 90 posto svih projekata su za naše mlade i promociju sporta – naveo je premijer Bašić.

Dodao je kako je ovogodišnji, rebalansirani transfer za sport iz budžeta ZDK preko 1.300.000 KM. Već je realiziran javni poziv, kojim je podijeljeno više od 700.000 KM za kotizacije koje klubovi plaćaju sportskim savezima.

-Ovaj iznos iz rebalansa, preko 500.000 KM, dijelit će se na drugi način. Ponovo će se dijeliti putem javnog poziva, a jedan od osnovnih kriterija bit će rezultati koje su postigli u prošloj i ovoj godini. Prvenstveno mislim na klubove koji se takmiče u premijer ligama BiH – podvukao je Bašić.

Predsjednik Atletskog kluba Zenica Hamza Alić dobio je podršku za organizaciju Međunarodnog atletskog mitinga, za koji su, kako je napomenuo, i proteklih godina imali podršku premijera i Vlade ZDK, koji su bili jedni od glavnih sponzora.

-Sigurno da naš miting ne bi imao tu kvalitetu da nemamo podršku ZDK-a. To je jedna od najjačih sportskih manifestacija na našem kantonu i zasigurno ćemo težiti da opravdamo i organizujemo što bolju manifestaciju za Zenicu kao grad te naš ZDK. Naravno i za BiH – kazao je Alić.

AK Zenica je, ističe, dobio podršku Vlade ZDK, koja im uplaćuje redovna sredstva, podršku za miting te stipendije za atletičare koje im osiguravaju redovna mjeseča primanja.

Nejra Šabeta iz OK “Naša škola sporta” Kakanj zahvalila se Vladi ZDK-a i premijeru Bašiću na podršci projektu Festival odbojke Kakanj 2022, koji će ove godine biti mnogo veći nego prethodnih godina, s obzirom da je, osim podrške Ureda premijera, događaj prošle godine na svojim medijim popularisala i Evropska odbojkaška federacija.