Home » Predsjednik Sindikata RMU Zenica za BHRT: Radnici u teškoj poziciji, sinoć je intervenirala hitna pomoć
Zenica

Predsjednik Sindikata RMU Zenica za BHRT: Radnici u teškoj poziciji, sinoć je intervenirala hitna pomoć

U svim rudnicima Koncerna Elektroprivrede BiH jutros je održan jednosatni štrajk upozorenja. Na taj način žele iskazati solidarnost sa rudarima Rudnika mrkog uglja Zenica.

Oni su u petak stupili u radnički neposluh, a jedna skupina i u štrajk glađu. Razlog nezadovoljstva rudara je što je Gradska uprava ponovno blokirala račun poduzeća i onemogućila isplatu zarađene plaće za februar, te toplog obroka za januar i februar. Rudari su dali ultimatum, ako zenički rudari danas ne dobiju plaće i naknade, sutra će
organizirati masovnije proteste.

“Teško je, sinoć je intervenisala hitna pomoć, davali su nam injekcije. Ne znamo čemu ovo vodi. Još uvijek se niko nije odazvao na naš poziv. Imamo telefonskih poziva od strane naših porodica i oni nas posjećuju, a ovi ostali koji bi se trebali oglasiti, jer mi pratimo i medije, niko. Čini se kao da smo otpisani, ali mi nečemo odustati”, poručio je u razgovoru za BHRT Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata RMU Zenica.

Avdić je kazao da će i danas, sa nekoliko svojih kolega, posjetiti Općinu Zenica i pokušati pronaći zajedničko rješenje. Ako neće primiti direktore i političare, neka primi rudare jer je situacija izuzetno teška, dodao je.

“Tolika nebriga za ljudima. To nikako ne mogu shvatiti.”

Radnički neposluh na ovom području nije nepoznanica. Slični razlozi bili su razlog za brojna okupljanja ispred kapija.

“Nama je neizvjesnost svaki mjesec. Mi smo ovdje od petka. Nije mi jasno zbog čega se ne oglašavaju. Neka svi dobro pogledaju Grb Grada Zenice. Rudari se bore da to ostane na istom. Bez naroda nema ni njih”, zaključio je Avdić.

Izvor: BHRT/Elma Šut (M.M.)