Home » Autobuska stanica Zenica prvostepenom presudom vraćena preduzeću “Zenicatrans-prevoz putnika”
Zenica

Autobuska stanica Zenica prvostepenom presudom vraćena preduzeću “Zenicatrans-prevoz putnika”

Općinski sud u Zenici donio je presudu kojom je osporio pravne radnje prijenosa vlasništva nad autobuskom stanicom sa Javnog komunalnog preduzeća Zenicatrans-prevoz putnika na Grad Zenica, čime se ta nekretnina, nakon što presuda postane i pravosnažna, mora vratiti u stečajnu masu tog preduzeća. Podsjećamo i da se zbog prijenosa vlasništva nad autobuskom stanicom, ali i drugih radnji koje su uzrokovale stečaj u Zenicatransu, pred Kantonalnim sudom u Zenici vodi krivični postupak protiv zeničkog gradonačelnika Fuada Kasumovića i drugih.

Presudom Općinskog suda u Zenici, kada postane pravosnažna, autobuska stanica ponovo mora biti vraćena Zenicatransu. Inače, taj objekat je trenutno upisan u vlasništvo Grada, a postupak vraćanja u posjed preduzeća koje je u stečaju – pokrenula je stečajna uprava.

„To je jedna satisfakcija da smo nakon dvije godine uspjeli vratiti ovu imovinu. Kako se kaže u presudi, ona se vraća u stečajnu masu“, kazao je Samir Sunulahpašić, stečajni upravnik JKP Zenicatrans-prevoz putnika Zenica u stečaju.

Prijenos vlasništva nad autobuskom stanicom iz imovine Zenicatransa na Grad Zenica bio je predmet spora još od 2018. godine. Ranije je zenički gradonačelnik Fuad Kasumović u više navrata tvrdio da je sve urađeno u skladu sa zakonom te da je sačuvao imovinu Grada. Sa druge strane, da se proces nije mogao provesti zbog dugova preduzeća prema povjeriocima, među kojima je i Porezna uprava Federacije, tvrdili su bivši radnici, ali i stečajna uprava.

„Na dan 28.06.2108 godine dug samo prema poreznoj upravi je bio oko 5 miliona 149 hiljada i to je naglasio i vještak u ovoj presudi tako da ova presuda ide i u oštećenje povjerilaca“, navodi Sunulahpašić.

Bivši radnik Huso Sarvan ističe kako su od početka ukazivali na procese i radnje koje nisu u skladu sa zakonom: „Najzadovoljni smo time da smo bili u pravu i da je ono na što smo ukazivali – bilo tačno“.

Iz Gradskog pravobranilaštva naš upit dobili smo odgovor da se radi o radi se o ”živom” predmetu te u tom smislu ne mogu davati komentar. Također tvrde da na prvostepenu presudu imaju pravo žalbe drugostepenom sudu, što će i učiniti: „Presude ne komentarišemo, nego koristimo sva pravna sredstva, redovne i vanredne pravne lijekove, uključujući i apelacije Ustavnom sudu, da bismo pravnim putem i argumentima pobijali odluke sudova koje nisu u našu korist i u kojima smatramo da postoje opravdani žalbeni razlozi, što je i ovdje slučaj“.

Podsjećanja radi, zbog prijenosa vlasništva nad autobuskom stanicom, izazivanja stečaja u tom preduzeću, ali i drugih radnjih, protiv gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića te još 10 osoba, koji su u decembru 2021. bili uhapšeni u akciji SIPA-e, od prošle se godine vodi i sudski postupak pred Kantonalnim sudom u Zenici.