Home » Obilježena 31. godina od osnivanja Prve zeničke brigade
Zenica

Obilježena 31. godina od osnivanja Prve zeničke brigade

U organizaciji Komisije za obilježavanje značajnih datuma, događaja i ličnosti i Jedinstvene organizacije boraca-Unija veterana Grada Zenica danas je organizovano obilježavanje 31. godišnjice od osnivanja Željezarskog bataljona i Prve zeničke brigade.

Željezarski bataljon formiran je 13. maja 1992. godine,a 18. maja iste godine Prva zenička brigada. Današnjoj manifestaciji prisustvovali su predstavnici više gradskih i kantonalnih odbora, udruženja, kao i predstavnici političkih subjekata u gradu Zenici.

Učenjem fatihe i minutom šutnje odata je počast šehidima i poginulim borcima Željezarskog bataljona i 303. Viteške brigade, koja je osim naziva Slavna nosilac i kolektivnog priznanja „Zlatni ljiljan“.

Prisutnima su se obratili Tahir Šabić predsjednik Jedinstvene organizacije boraca i Muhamed Begagić jedan od ratnih komandanata.

Govornicu su istakli da je u odbrani domovine Bosne i Hercegovine i Zenice učestvovalo skoro 8.000 radnika Željezare Zenica, a daje 396 dalo svoj život za odbranu Zenice i domovine.