Home » U Zenici obilježen “Svjetski Dan palačinaka”
Zenica

U Zenici obilježen “Svjetski Dan palačinaka”

U Zenici je jučer već tradicionalno obilježen Svjetski dan palačinaka u Starom pozorištu, Restorana Tapas.

U organizaciji Kluba ljubitelja palačinaka, Udruženja kuhara u Bosni i Hercegovini, Restorana Tapas i JU Mješovite srednje škole Zenica održana je manifestacija koja je bila prilika za mlade kuhare da se okupe i pokažu svoje vještine i kreativnost kroz takmičenje u pripremi najpopularnije svjetske slastice za Svjetski dan palačinaka.

Pored takmičarskog programa, događaj je imao i posebni dio programa revijalnog karaktera gdje su posjetioci mogli uživati u slatkim zalogajima.

“Već desetu godinu zaredom obilježavamo Svjetski dan palačinaka koji slavi više zemalja svijeta. Mi smo hjeli da napravimo jedan spoj takmičenja koja će bit prilika za mlade kuhare. Puno ljubavi je prošlo kroz palačinke i naš motiv je da se to tako nastavi i smatram da je ova manifestacija jedna divna prezentacija kulinarske ljubavi i da je prilika da se napravi dobra priča. Zenica je uvijek bila dobar domaćin i želim da se zahvalim svim partnetima koji učestvuju u ovom projektu” istakao je poznati bh. kuhar Hamid Kurjaković koji je bio važan dio u organizaciji i realizaciji ove manifestacije.

Organizatori su zadovoljni odzivom, kao i samim takmičenjem.

“Sretni smo i ponosni što se danas u našem objektu održava jedan ovakav događaj. Danasnji dan je nama doista važan jer smo uspjeli da donesemo osmijeh na lice djeci i svima onima koji uživaju u palačinkama” naglasila je Samra Duraković- Gluhić, jedna od članica Organizacionog odbora ispred Restorana Tapas.

Jedan od najboljih bh. kuhara Nermin Hodžić  bio je ponovo gost u Zenici gdje je dijelio savjete kako što bolje napraviti najpopularniju poslasticu mladim kuharima i takmičarima.

“Presretan sam što vidim omladinu, naše buduće kolege i to je svrha svake ove manifestacije. Ovdje promovišemo svjetski dan palačinaka gdje djeca pored znanja s mentorima imaju priliku saznati neke tajne kako napraviti dobar palačinak. Ako prenesemo trun znanja, mi smo zadovoljni”, kazao je Hodžić.

Dodao je da je uvijek zadovoljan odzivom i organizacijom te da se uvijek trude izvuči maksimum od srednjoškolaca te da ih pokušaju ovakvim događajima još više zainteresirati za kuhanje.

“Djeca k'o djeca još uvijek lutaju i traže se. Najbitnije je da imaju volju, ali najveći problem kod nas je što u ugostiteljskim objektima nemaju mentora i na praksama su izgubljeni. Traže da im se posvetite, a kroz 10 godina možete imati kvalitetne kuhare” dodaje Hodžić uz obrazloženje da je koronavirus učinila svoje pa je sve manje kuhara.