Home » Novogodišnji koncert Kamernog simfonijskog orkestra Zenica
Kultura Zenica

Novogodišnji koncert Kamernog simfonijskog orkestra Zenica

Sinoć je punoj velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica održan XXXIV tradicionalni novogodišnji koncert u organizaciji Udruženja muzičkih pedagoga ZDK, Kamernog simfonijskog orkestra Zenica i BNP Zenica.

Kao dirigenti su nastupili Tanisa Cikotić i Amna Husejnagić, kao solista je nastupio Bartolomej Stanković (klavir), a gosti koncerta bili su Armen Škobalj, bh. kompozitor, te Mješoviti hor “Art sonore” i dirigent Sajid Jusić.

Kamerni simfonijski orkestar, jedan je od najznačajnijih kulturnih institucija u Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu. Njihov Novogodišnji koncert je jedan od najznačajnijih muzičkih događaja u Kantonu.

Pažljivim odabirom programa i kvalitetnom pripremom Novogodišnji koncerti su postigli visok umjetnički nivo i atraktivnost, za koje su ocjenu dali najveći muzički autoriteti BiH, ali i publika koja uvijek traži kartu više. Zenica je također jedini grad u BiH koji ima tradiciju od 34 Novogodišnja koncerta.

Njegov profesionalni pristup radu i provjereni kvalitet okrunjeni su i Plaketom grada Zenice za 1995. i Nagradom grada Zenice za 2006. godinu.

Sve to je postignuto oslanjajući se na sopstveni kadar, angažujući mali broj muzičara za ispomoć, isključivo na onim instrumentima koji im inače i nedostaju. Kao solisti na koncertima su uvijek nastupali umjetnici iz Zenice, kao i manji broj izuzetnih umjetnika sa strane koji su svojim učešćem podizali i umjetnički nivo, ali i širili glas o Zenici i njenom orkestru.