Home » Penzioneri traže pomoć Vlade ZDK, većina ih jedva preživljava
Zenica

Penzioneri traže pomoć Vlade ZDK, većina ih jedva preživljava

Oko 431.000 penzionera u Federaciji danas su dobili augustovske penzije. Iz Fonda PIO saopćeno je kako je za tu namjenu osigurano 215 miliona maraka. Najviše je onih koji su danas preuzeli svoje 424 marke, koliko iznosi najniža penzija u Federaciji. Toliko košta šestina portošačke korpe, i tu bi se mogla staviti tačka na priču o materijalnom položaju penzionera.

Ako na kućnim vratima ne čekaju poštare, penzioneri su svakog petog u mjesecu pred bankama. Datum je to koji većina iščekuje već koji dan nakon što primi penziju.

“Desetak dana možemo preživjeti i kasnije možemo da postimo, da namirimo post koji nismo postili dok smo mladi bili. Primimo to, čekamo kad ćemo deknut’, sve potrošiš, lijekove, komunalije poplaćaš i gotovo. Mi smo obični smrtnici, ovi gore sebi povećaju, a mi kako znamo i umijemo”, kažu nam u anketi.

Za mjesečnu potrošačku korpu potrebno je pet zagarantiranih ili šest najnižih penzija u Federaciji. Od oko 60.000 penzionera u Zeničko-dobojskom kantonu, naprimjer, više od polovine prima najniže penzije.

“Ne možemo ni zamisliti da penzioner može živjeti sa 424 marke, kojih imamo 36.000. Još ako uzmemo da je monog penzionera danas hranioci porodica i njih je oko 70% su u kreditima”, naglašava predsjednik UO Saveza udruženja penzionera ZDK-a Mustafa Trakić.

Zato Savez penzionerskih udruženja ovog Kantona traži od kantonalnih vlasti podršku kakvu su, tvrde, dobili od vlada penzioneri u nekim drugim kantonima i o tome žele razgovarati s predstavnicima Vlade ZDK-a.

“Čini mi se kao da su oni shvatili da su penzioneri socijalno riješena i zbrinuta kategorija. Međutim, nije tako. Tražimo od Vlade ZDK-a da pokuša zbrinuti penzionere za energente, struja, drvo, pelet, ugalj; za komunalne usluge, voda, grijanje; subvencije na lijekove; za režijske troškove”, dodaje Trakić.

Ministrica za rad i socijalnu poliziku ZDK-a Azra Šabanović nije mogla komentirati ove zahtjeve, ali kaže da Vlada traži mogućnost za određene vrste interventne pomoći penzionerima. Naime, u budžetu Ministarstva nema određene stavke koja se direktno odnosi na penzionere, kao kategoriju. Sva druga izdvajanja podrazumijevaju raspisivanje javnog poziva sa preciziranim kriterijima, kao i dokumentaciju u vezi sa potencijalnim korisnicima. Zato će to biti, ukoliko i nađu način da reagiraju na zahtjeve Saveza, proces koji će potrajati. Nažalost, potrajat će, a vjerovatno se i dodatno produbiti i aktuelna kriza s kojom se suočavaju penzioneri, ali i većina građana u Bosni i Hercegovini.

VIDEO: FTV