Home » Gradska tržnica u Zenici zahvaljujući projektu EU zasjala punim sjajem
Zenica

Gradska tržnica u Zenici zahvaljujući projektu EU zasjala punim sjajem

Zahvaljujući Evropskoj uniji, Gradska tržnica u Zenici ima potpuno novi izgled, pružajući domaćim proizvođačima poljoprivrednih, prehrambenih i drugih proizvoda povoljnije uslove za rad, kao i poboljšanu i sigurniju uslugu i ugodniji ambijent za kupce.

Zelena pijaca u Zenici nije jedina koja je dobila finansijsku podršku EU za unapređenje i razvoj ruralne/lokalne tržišne infrastrukture. Bespovratnim EU sredstvima u ukupnom iznosu od 1,5 milion KM će biti unaprijeđene i uređene tržnice u 12 gradova širom Bosne i Hercegovine. Na ovaj način, cilj je osigurati bolje uslove za plasman roba na tržnicama, uz poštivanje higijensko-sanitarnih zahtjeva i mikrobiološke ispravnosti svih proizvoda koji su u prodaji.

U toku projekta, Gradska tržnica Zenica je opremljena sa 115 novih mobilnih stolova za prodaju proizvoda i 2 nova kontejnera za odlaganje biljnog otpada. Prostor je dodatno obogaćen sa 20 drvenih kućica i 21 rashladnom vitrinom koje su na usluzi prodavcima mliječnih i mesnih proizvoda, te malim proizvođačima koji imaju kontinuitet prodaje svojih proizvoda na sajmovima i izložbama, te proizvođačima suvenira.

Direktnu korist od uređenja Gradske tržnice Zenica ima blizu 50 proizvođača koji su unaprijedili svoju ponudu na novim štandovima, desetine malih proizvođača rukotvorina, ali i svi građani i građanke Zenice koji imaju priliku kupiti sigurne prozvode čija kvarljivost je smanjena na minimum.

Uređenjem tržnica širom BiH kroz projekat EU4AGRI će se omogućiti bolja tržišna infrastruktura za stotine krajnjih korisnika, što će utjecati na jačanje lokalnih tržišta i unapređenje poljoprivredno-prehrambene proizvodnje.

EU4AGRI je četverogodišnji (2020-2024) projekat Evropske unije vrijedan 20.25 miliona eura čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini. Projekat provode i sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).

Prilog o ovome je uradio FACE TV koji možete pogledati u nastavku: