Home » Ministar Šabani potpisao ugovore o poboljšanju cestovne infrastrukture u ZDK vrijedne 2.869.314 KM
Zenica

Ministar Šabani potpisao ugovore o poboljšanju cestovne infrastrukture u ZDK vrijedne 2.869.314 KM

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona Adnana Šabani potpisao je danas ugovore o prenosu sredstava gradovima Zenica i Visoko te općinama Breza, Vareš i Olovo za realizaciji kapitalnih projekata iz oblasti cestovne infrastrukture.

Na prijedlog resornog ministarstva i Kantonalne direkcije za ceste ZDK, Vlada Zeničko – dobojskog kantona donijela je Odluku o izdvajanju ukupno 2.869.314,13 KM za realizaciju kapitalnih projekata drugim nivoima vlasti iz oblasti cestovne infrastrukture. Radi se o tri LOT-a: „Rekonstrukcija i sancija cestovne infrastrukture do značajnih turističkih mjesta na području ZDK“; „Povećanje sigurnosti kretanja pješaka u saobraćaju“ i „Otklanjanje arhitektonskih barijera s ciljem poboljšanja mobilnosti invalidnih lica“.

-Iz razgovora sa predstavnicima svih gradova i općina, saznao sam da je ovo prvi put da je na ovako kvalitetan način izvršena raspodjela sredstava jer nam je cilj bio da kapitalna sredstva zaista budu utrošena u najpotrebnije svrhe. Najveće interesovanje bilo je za unaprjeđenje cestovne infrastrukture prema turističkim potencijalima i to je ono što nas posebno raduje. Obećavam da ćemo naredne godine još više sredstava opredijeliti za ove namjene jer od ovih sredstava možemo imati direktnu korist i razvojem naših turističkih destinacija možemo uticati na zapošljavanje i povećanje prihoda lokalnih zajednica i Kantona. Opredjeljenje je i da povećamo broj kilometara trotoara uz saobraćajnice, posebno tamo gdje su škole i obdaništa, a sve s ciljem da povećamo sigurnost pješaka, posebno djece i omladine. Sa Koalicijom organizacija osoba sa invaliditetom Zeničko – dobojskog kantona dogovorili smo da riješimo što veći broj arhitektonskih barijera s ciljem poboljšanja mobilnosti invalidnih lica, što je takođe obuhvaćeno ovim projektima – izjavio je ministar Šabani.

Direktor Kantonalne direkcije za ceste ZDK Rasim Kovač, rekao je kako se radi o značajnim projektima za lokalnu cestovnu infrastrukturu, te da su javno i transparentno ispoštovane sve procedure.

Za rekonstrukciju i sanaciju cestovne infrastrukture do značajnih turističkih potencijala u ZDK namijenjeno je 1.620.000 KM i to za 10 projekata, od čega ministar Adnan Šabani izdvaja 403.975,82 KM opredijeljenih za rekonstrukciju ceste koja vodi do popularnog izletišta Smetovi.

– Smetovi su pluća Zenice gdje se okuplja i sve veći broj ljubitelja prirode iz svih krajeva ZDK i BiH. Ponosni smo što ćemo konačno sa obećanja o sanacijama i asfaltiranjima konačno preći na djela – dodao je Šabani.

Sanacija puta prema izletištu Smetovi najveći je od tri projekta koji su odobreni Gradu Zenica ukupne vrijednosti 493.975 KM.

– Sanacija ovog puta je vrlo značajna i vjerovatno će biti potrebna dodatna ulaganja za što je Vlada ZDK-a iskazala spremnost da izdvoji sredstva u narednom periodu. Drugi odobreni projekat je izgradnja trotoara od kapije Kantonalne bolnice, a treći otklanjanje arhitektonskih barijera u Gradu Zenica – rekao je sekretar Grada Zenica Selver Keleštura.

Za povećanje sigurnosti kretanja pješaka u saobraćaju bit će izdvojeno tačno milion KM i to za 11 projekata u isto toliko gradova, odnosno općina. U sedam projekata za otklanjanje arhitektonskih barijera s ciljem poboljšanja mobilnosti invalidnih lica bit će utrošeno 249.314,13 KM.

Načelnik Općine Breza Vedad Jusić rekao je da su odobrena sredstva u iznosu oko 280.000 KM izuzetno značajna za razvoj cestovne infrastrukture na području ove lokalne zajednice.

– Nominirali smo dva projekta, prvi je sanacija trotoara u užem gradskom jezgru a drugi rekonstrukcija lokalne ceste Breza – Mahmutović Rijeka, što će svakako poboljšati i razvoj ruralnog turizma na tom području – rekao je Jusić.

Zadovoljni su i u Općini Vareš koja je za tri projekta dobila sredstva u iznosu od 210.000 KM. Radi se o projektima rekonstrukcije ceste prema izletištu na Budoželju, izgradnji trotoara u Dabravinama te prilagođavanju prilaza stambenim zgradama potrebama invalidnih osoba.

– Ovo su vrlo važni projekti koji će unaprijediti kvalitet življenja građana i ovom prilikom zahvaljujem za razumijevanje resornom ministru i Vladi ZDK-a, što nas ravnopravno tretiraju sa drugim općinama – rekao je općinski načelnik Zdravko Marošević.

Za sutra (utorak) najavljeno je potpisivanje Ugovora o prenosu sredstava sa predstavnicima općina Tešanj, Kakanj, Žepče, Usora, Doboj Jug i grada Zavidovići.