Home » Zenički hor Art Sonore održao koncert „Sevdalinka u višeglasju“
Kultura

Zenički hor Art Sonore održao koncert „Sevdalinka u višeglasju“

Sinoć je u punoj sali Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici izveden koncert „Sevdalinka u višeglasju“ u izvođenju mješovitog hora Art sonore iz Zenice pod dirigentskom palicom profesora Sajida Jusića. Radi se o jedinstvenom projektu u akapela izvođenju članova hora koji čine uglavnom prosvjetni radnici Zenice.

Pod dirigentskom palicom maestra Sajida Jusića hor Art sonore iz Zenice predstavio se prvim solističkim koncertom. Iako pjevaju sve žanrove, pred zeničkom publikom izveli su 16 sevdalinki. Željeli su da vide kako će publika prihvatiti pjesme uz koje su odrastali s novim aranžmanima u a cappella izvođenju, odnosno bez instrumenata.

„Mi smo željeli da vidimo kako će to u praksi da izgleda, kako će publika da prihvati te naše izvedbe, naše aranžmane. I vidimo da je to sve jako lijepo, da je publika zadovoljna, onda smo i mi zadovoljni i baš smo sretni da je sve prošlo u najboljem redu“, kazao je Jusić.

Kamerni mješoviti hor Art Sonore počeo je rad prije nepune dvije godine. U ovoj godini učestvovali su na najznačajnijim međunarodnim horskim takmičenjima osvojivši brojne nagrade. A u oktobru su osvojili srebrenu medalju u Herceg-Novom. Koncert „Sevdalinka u višeglasju“ podržala je Lokalna fondacija Zenica. Svoj doprinos koncertu dao je i Boško Jović, jedan od najpoznatijih bh. gitarista, čiji je fokus posljednjih godina na izvedbi tradicionalnih pjesama Bosne i Hercegovine.

„Osjećaj je poseban, nastupao sam u ovoj sali Bosanskog narodnog pozorišta kao učenik osnovne muzičke škole i puno koncerata, puno lijepih druženja pamtim iz ovog prostora i nekako zadovoljstvo mi je biti večeras tu sa svojim prijateljima iz hora i pred zeničkom publikom“, kazao je on.

U toku godine u okviru koncertne sezone u zeničkom pozorištu bude održano više od 30 koncerata. Hor Art sonore se nada da će i njihov projekat biti dugovječan, te da će i publika u drugim bh. gradovima moći uživati u najljepšim sevdalinkama.

 

federalna.ba