Home » Muzej Grada Zenica jedini bh. partner u projektu „Made in – platforma za savremeni zanat i dizajn“
Kultura

Muzej Grada Zenica jedini bh. partner u projektu „Made in – platforma za savremeni zanat i dizajn“

Uz muzeje iz zemalja regiona i Evrope, Muzej Grada Zenica jedini je bosanskohercegovački partner u projektu „Made in – platforma za savremeni zanat i dizajn“. Projekat finansira Evropska komisija kroz pozive Kreativna Evropa, a cilj je podstaći saradnju i razmjenu znanja i iskustava između dizajnera te tradicionalnih i umjetničkih zanata, a sve kako bi se zaštitili.

Očuvanje kulturne materijalne i nematerijalne baštine od iznimnog je značaja za cjelokupnu zajendicu. Na tome radi i Muzej Grada Zenice koji kroz Made in platformu nastoji relativizirati stare zanate.

„Koncept je takav da se na neki način uradi mapiranje starih zanata u državama – neke su to počele i samo će nastaviti, a mi smo tek ušli. Prave se fotopriče i intervjui sa zanatlijama“, objašnjava Vedrana Mioč, stručna saradnica za PR i marketing Muzeja Grada Zenica.

Fotopriče će konačnu rezidenciju dobiti na web platformi gdje će nastaviti svoj put do krajnjih korisnika. No, rezultati projekta bit će i opipljivi.

„Timovi dizajnera iz Hrvatske će doći i zajedno s tim zanatlijama koje mi odaberemo praviti neke nove proizvode koje ćemo mi onda iskoristiti u našoj etnološkoj postavci“, dodaje Mioč.

Direktor Muzeja Grada Zenica Adnadin Jašarević ističe kako se ovdje insistira na tzv. živom naslijeđu: „Nije samo što vi popišete zanate koji su preživjeli nebrigu zajednice, nebrigu države – priča se svodi na to da se pomogne tim zanatljiama i zanatima da žive u našoj zajednici, da budu korisni“.

No, i ovaj put u zaštitu našeg naslijeđa staju evropski fondovi, a ne domaće vlasti.

„Nasa država ni u kom pogledu nema jasne strategije i ciljeve, pogotovo kada je riječ o zaštiti onoga što je identitarno. Ono što stvarno jeste naš identitet, naša nematerijalna i materijalna baština, naša umjetnost i umjetnici – naša država to ne zarezuje ni za suhu šljivu“, upozorava Jašarević.

A za očuvanje kulturnog naslijeđa najvažnije je educirati nove naraštaje kako bi kroz iste osvijestili i vlastiti identitet.

federalna.ba