Home » Stara Bosna: Umjetnička čarolija na zidinama Vrandučke tvrđave
Kultura

Stara Bosna: Umjetnička čarolija na zidinama Vrandučke tvrđave

Srednjovjekovna tvrđava Vranduk bila je domaćin za 15 umjetnika u okviru jedanaeste Internacionalne likovne kolonije „Stara Bosna“ koju organizuje galerija Preporod Zenica, a održava se povodom obilježavanja Povelje Kulina bana. Umjetnici će svojim djelima sačuvati od zaborava sve ono što je dio kulture i povijesti Bosne i Hercegovine, te života naroda na ovim prostorima.

O hiljadugodišnjoj tradiciji i kulturi Bosne i Hercegovine svjedoče gradovi, tvrđave, dokumenti, a umjetnici su baš na Vranduku pronašli inspiraciju koja ih potiče da svojim rukama naprave djela koja će čuvati od zaborava sve ljepote koje su karakteristične za našu zemlju.

„Nazvali smo je ‘Stara Bosna’ zato što želimo da prikažu upravo ono što je vezano za Bosnu i Hercegovinu, od bosnaske arhitekture, sokaka, pendžera, kanata pa do historijskih motiva poput tvrđava, stećaka Ili građevina, mostova, gradova ili bosnaskih motiva ćilima, ibrika, sve ono što ustvari predstvalja Bosnu i Hercegovin“, kaže Amna Sofić, predsjednica Galerije Preporod Zenica.

Ademir Panjeta, Travničanin s dubrovačkom adresom, izučavajući specifičnu arhitekturu kuća Dubrovnika, Rovinja i Vranduka, pokušava svoje znanje prenijeti na mlađe koji će nastaviti njegovati tradiciju.

„Ako je gledati dugoročno, umjetnici su ti koji sačuvaju svaku državu. Iako se država finasijski prvo odriče kulture i umjetnosti, one održavaju državu“, ističe Panjeta.

Ove godine prvi put umjetnicima se pridružio i skulptor iz Travnika Sead Bahtić, koji kroz ekspresivni izraz progovara u unutarnjem stanju čovjeka, oslobođenom, a potom zarobljenom u drvetu. Odmaknuti od gradske vreve, ispod kamenih zidina srednjovjekovlja nastaju slike mira i ugođaja.

Radove nastale tokom likovne kolonije izlažu na kamenom zidu ispod Vrandučke tvrđave, a potom će tokom jeseni biti organizirane izložbe „Stara Bosna“ u svim gradovima iz kojih dolaze umjetnici, uključujući Dubrovnik i Split.

federalna.ba