Home » ZDK: Kasumović izlazi iz koalicije, Isak iz Kluba NES-a
BIH

ZDK: Kasumović izlazi iz koalicije, Isak iz Kluba NES-a

Rasplamsale su se odavno uzburkane političke strasti u Zeničko-dobojskom kantonu. Na izvještajima Zavoda zdravstvenog osiguranja uzdrmali su se odnosi unutar Šestorke. Zbog usvajanja revizorskog i izvještaja o finansijskom poslovanja, lider Bosanskohercegovačke inicijative Fuad Kasumović najavio je izlazak iz koalicije. No, prema najavama, mogao bi se raspasti i Klub NES-a koji je podjeljen od formiranja vlasti u ovom kantonu.

Pred skupštinskim zastupnicima našli su se izvještaji Zavoda zdravstvenog osiguranja. Aktuelni direktor i SBB-ov zastupnik u Skupštini Omer Škaljo referirao je da je Zavod za protekle dvije godine imao pozitivno finansijsko poslovanje, sa posebnim osvrtom na Revizorski izvještaj za 2021. godinu: „Prvi dio, koji se odnosi koji se odnosi na finansijski dio zavoda, ocijenjen uspješno. Drugi dio, koji se odnosi nausklađenosti sa propisima, on je sa rezervom“.

Podsjećanja radi, eventualno neusvajanje izvještaja bio bi preduslov za smjenu Omera Škalje sa pozicije direktora koju je, uz kategorično odbijanje prisustva Škalje i NES-ovog Rame Isaka u aktuelnoj većini, ranije najavljivao lider Bosanskohercegovačke inicijative Fuad Kasumović.

„Nemojte da ovo bude ono što je gradonačelnik najavio – može većina, ne može Omer i Ramo. Evo, Omer mu u većini i Ramo mu u većini indirektno. Ja sam u većini, jest da ja to neću“, kazao je Isak, zastupnik NES-a u Skupštini ZDK-a.

No, Šestorkina većina danas nije imala usaglašene stavove o pitanju Izvještaja Zavoda. Uz Našu stranku i NiP, o izvještajima Zavoda dio zastupnika Kasumovićeve stranke bili su uzdržani, osim NS-ove zastupnice Sanje Renić, koja je bila protiv: „Mislim da je tu politika neka dublja odradila svoje jer ako ćemo biti iskreni, sve ono što se nalazi u izvještaju federalne revizije nije rađeno u skladu sa zakonom i to naši građani znaju najbolje“.

SDP, DF i HDZ, uz SBB i opozicionu SDA, podržali su rad Zavoda i aktuelnog direktora – svako iz svojih razloga.

Kako je kazao Damir Memić, predsjednik Kluba SDP-a, tamo gdje su ocijenili da je izvještaj zadovoljavajući – pružili su podršku, a tamo gdje su smatrali da institucije nisu dobro obavljale posao – nisu.

„To kako su ostale kolege glasale – to je njhova privatna stvar i stvar opcija, to nema veze sa koalicijom nego po nekim tačkama zadržavamo pravo da se izjasnimo kako smatramo da je ispravno“, izjavio je DF-ov Goran Bulajić.

HDZ-ov Ivo Tadić objašnjava zašto su dali podršku – u to vrijeme bili su dio vlasti, nema razloga da glasaju protiv.

Nezadovoljan ishodom, reagirao je i Fuad Kasumović. Najavljuje istupanje svoje stranke iz vlasti i tvrdi da su SDA, SDP, DF i HDZ nova koaliciona većina: „Na ovaj način ove stranke su i same potvrdile da učestvuju u prikrivanju tih nezakonitosti. Bosanskohercegovačka inicijativa Kasumović Fuad neće biti dio većine koja obmanjuje javnost i održat će hitnu sjednicu na kojoj ćemo donijeti odluku o izlasku iz koalicije“.

I podjela u Zeničko-dobojskom NES-u još jednom je postala vidljiva. Nezadovoljan odnosom sa kolegicom Alminom Sivić, koja je dio Šestorkine većine, Ramo Isak najavljaju novo djelovanje – napušta Klub: „Od dana kad je formirana ova skupština moja kolegica sa mnom nije održala ni jedan klub nit mi dala instrukcije kako da se ponašam kao predsjednik mog kluba“.

Na preostalim tačkama dnevnog reda Šestorkina koalicija je imala usaglašene stavove. No, pitanje budućnosti i eventualne prekompozicije u sali, koju od ranije najavljuju iz SDA, bit će potpunije i jasnije nakon raspleta na nivou Federacije.

federalna.ba