Home » Otvoren konkurs za školovanje kadeta na Vojnoj akademiji West Point u SAD-u
BIH

Otvoren konkurs za školovanje kadeta na Vojnoj akademiji West Point u SAD-u

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine danas je raspisalo konkurs za prijem za školovanje tri kadeta na Vojnoj akademiji kopnene vojske West Point, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), za školsku 2024/2025. godinu.

Vojna akademija West Point osnovana je 1802. godine te je najstarija vojna akademija u SAD-u i jedna je od najprestižnijih vojno-obrazovnih ustanova na svijetu.

Na konkurs se mogu prijaviti mladići i djevojke iz civilstva koji su uspješno završili srednju školu IV stepena sa najmanjom ukupnom ocjenom „vrlo dobar“, koji imaju ukupan prosjek ocjena iz matematike, fizike i hemije najmanje „dobar“. Kandidati ne mogu biti mlađi od 18 godina, a na dan 24.06.2024. godine kandidati ne mogu biti stariji od 22 godine, saopćeno je iz MOBiH.

Kandidati koji se prijave na Javni konkurs proći će test fizičke spremnosti, test općeg znanja, test engleskog jezika (minimalno 80 bodova na testu ALCPT), psiho test i intervju. Također je potrebno i poznavanje rada na računaru (Word, Excel, Power Point, Internet). Kandidati moraju imati dobru fizičku spremnost, koja će biti provjerena kroz discipline: trčanje 1.600 m (1 milja), shuttle test (sprint), trbušnjaci, zgibovi, bacanje košarkaške lopte i sklekovi.

Detaljni uslovi konkursa objavljeni su na službenoj veb-stranici MOBiH, www.mod.gov.ba, te na linkovima Oglasi/Konkursi (shorturl.at/bpDEU) i Postani pripadnik OSBiH (shorturl.at/dy014). Konkurs je otvoren petnaest dana od dana objavljivanja.

Po završetku školovanja, kadet ili kadetkinja će potpisati ugovor za profesionalnu službu u početnom činu oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine – potporučnik. Eventualna dodatna pitanja zainteresirani mogu uputiti na e-mail adresu: kadet@mod.gov.ba.

O iskustvu pripadnika OS BiH na Vojnoj akademiji West Point u Sjedinjenim Američkim Državama pogledajte ovdje: