Home » Privredna komora ZDK i EBRD u misiji unapređenja srednjeg strukovnog obrazovanja
BIH Zenica

Privredna komora ZDK i EBRD u misiji unapređenja srednjeg strukovnog obrazovanja

Privredna komora ZDK je u Zenici bila domaćin završne konferencije povodom implementacije projekta “Proširenje EBRD-ove inicijative mladih privatnog sektora na Bosnu i Hercegovinu- Faza 2 Zeničko-dobojskog kantona”.

Cilj ovog projekta koji Privredna komora ZDK realizira u saradnji sa EBRD-om i Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK je da doprinese unapređenju srednjeg stručnog obrazovanja.

Ovaj projekat se realizira uz  finansijsku podršku EBRD-a, a ovim projektom se prema riječima predsjednice Privredne komore ZDK Diane Babić unaprijedila saradnja dva mjesta učenja, to jest, škole i praktične nastave u kompanijama. Prema riječima predsjednice Babić, učenicima se zahvaljujući ovom projektu omogućava da lakše dođe do zaposlenja u BiH.

Projekat se implementirao proteklih 18 mjeseci, a u narednom periodu u planu je da se bude dio još ovakvih projekata kako bi se uz unapređenje praktične nastave u ZDK, zadovolje potrebe tržišta rada u ZDK.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Mirza Mušija je istakao zadovoljstvo implementacijom ovog projekta.

„Poboljšali smo zakonske okvire, finansijske i zaštitu na radu. Prvi put smo, osluškujući potrebe tržišta, inovirali nove nastavne programe, što se pokazalo kao pun pogodak, jer imamo veliki broj učenika“, naglasio je Mirza Mušija, koji se nada da će biti povećan broj učenika i privrednika koji će potpisati ugovore i ubuduće za praktičnu nastavu.

Istaknuto je da je namjera Privredne komore ZDK da privrednicima obezbijedi učenike i radnu snagu sa kompetencijama potrebnim savremenim procesima rada. Tokom ovog projekta na osnovu inputa iz privrednog sektora inovirani su nastavni planovi i program za dva zanimanja-tehničar u obradi drveta i zanimanje stolar, a programi se već implementirju u Mješovitoj srednjoj školi Tešanj, te je plan da se u narednom periodu radi i na implementaciji u drugim školama.