Home » Vlada ZDK podržala rad Akademije nauka i umjetnosti BiH sa 50.000 KM
Kultura

Vlada ZDK podržala rad Akademije nauka i umjetnosti BiH sa 50.000 KM

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH), akademik Muris Čičić i ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, Draženka Subašić danas su u uredu premijerke Amre Mehmedić potpisali memorandum o razumijevanju kojim se ovaj kanton obavezao da rad Akademije u 2023. godini podrži sa finansijskim sredstvima u iznosu od 50.000 KM.

Akademik Čičić je rekao da je ova saradnja značajna s više aspekata, a prije svega je “simbol uključenosti ANUBiH u svoju bazu, što čini osnovu suverenosti i samodostatnosti BiH i njenih institucija, među kojima je ANUBiH jedna od najvažnijih”.

– Često se žalimo da nemamo državu koja bi podržala državne institucije, međutim na ovom primjeru vidimo da imamo državu, da je to naša baza i u tom smislu meni puno znači da je od strane ZDK-a podržana ANUBiH i ono što radimo, a to su naučno istraživački projekti, ideje i fundamentalni projekti. Nama to znači sa aspekta finansijske podrške, ali nam je važnija prepoznatljivost uloge i mjesta ANUBiH u našem društveno-političkom poretku – rekao je predsjednik ANU BiH.

Ministrica Subašić je naglasila da memorandum predstavlja kontinuitet podrške ANUBiH, kao jednom od simbola državnosti Bosne i Hercegovine.

– Za Vladu, a posebno resorno ministarstvo, ova saradnja je jako bitna jer podrškom ovoj državnoj instituciji možemo razvijati i Univerzitet u Zenici i naučno-istraživački rad te se možemo osloniti na ANUBiH kada su u pitanju projekti iz oblasti nauke i umjetnosti – rekla je ministrica Subašić.