Home » Najava nove sezone u BNP Zenica
Kultura

Najava nove sezone u BNP Zenica

BNP Zenica u saradnji s Narodnim pozorištem Sarajevo i Mittelfestom Cividale iz Italije, realizuje pozorišnu predstavu “Marlene Dietrich – Peta tačka optužnice”, čija je premijera zakazana za večeras u NPS-u. Predložak i režiju za ovu predstavu uradio je Haris Pašović, a u predstavi igraju Mirjana Karanović, Mona Muratović, Elmir Krivalić te član glumačkog ansambla BNP-a Enes Salković.

-Repriza te predstave je već sutra. Prva izvedba je već bila u Italiji krajem prošle pozorišne sezone. Predstava će u oktobru biti izvedena i u BNP-u Zenica- najavio je Mijatović.

BNP će sa svojom predstavom “Moja fabrika”, koju su producirali 2017. godine, u oktobru gostovati i na “Lost Art Festivalu” u Berlinu (Njemačka). Ta će predstava, najavio je Mijatović, imati dvije izvedbe – 3. i 4. oktobra.

Umjetnička rukovoditeljica BNP-a Lajla Kaikčija istakla je kako su prošle godine sudjelovali na šest festivala te osvojili 15 nagrada.

-Nijedan takmičarski festival nije prošao a da nismo osvojili neku nagradu, za neku od naših predstava ili glumačke nagrade, na što smo vrlo ponosni, jer to govori da se sve ono što smo do sada radili isplatilo. To je dokaz da radimo u pravom smjeru i nadam se da ćemo tako nastaviti i u sezoni koja je pred nama. Na početku prvog dijela sezone, prije svega, očekuje nas projekat predstava ‘Balet osmjeha u oblaku dima’, autorski projekat Thomasa Steyaerta i Raúla Maiae. To je koreografska predstava, započeta krajem prethodne sezone. Sada je već počeo nastavak tih radova i premijeru očekujmo 19. septembra – najavila je Kaikčija.

Najavila je za početak novembra i rad na predstavi “Medeja” u režiji Stevana Bodirože, koja bi trebala biti premijerno izvedena krajem decembra ove ili početkom januara naredne godine.

Dramski studio Dječije, omladinske i lutkarske scene (DOL), istakla je rukovoditeljica Ermina Nišić, danas putuje u Sarajevo, gdje će sutra gostovati na Internacionalnom festivalu “Juventafest”. Ovih će dana, najavila je, biti objavljen termin prijema novih članova Dramskog studija DOL-a BNP-a.

-Idemo s predstavom koju je režirao Nick Teunissen – ‘Oslobodite umjetnike’, koju su radili najstariji polaznici našeg dramskog studija. Nadamo se dobrom uspjehu, jer ova je predstava već ostavila dobar trag gdje god se pojavila. Isto tako, na festivalu u Konjicu, osvojila je lijepe nagrade. U ovoj sezoni radit će se predstava sa profesionalnim glumcima, koja će se raditi početkom oktobra i ona je namijenjena našoj najmlađoj publici. A informacija da tu predstavu radi naša nova, mlada redateljica, koja je također već ostavila i ostvarila neke nagrade radom u našoj kući – Ajla Bešić, tako da se radujemo i tom projektu – kazala je Nišić.

Početkom sljedeće godine radit će se i predstava s dramskim polaznicima, ali će teme tih predstava naknadno objaviti. DOL, najavila je Nišić, na sceni BNP-a starta 16. septembra predstavom “Ježeva kućica”.

Izvršni producent Denis Krdžalić najavio je da će BNP biti nosilac međunarodnog projekta “Senzualni teatar – feminističko pitanje klasika”, koji će trajati dvije godine te kojeg je podržala Kreativna Evropa i u kojem će sudjelovati kuće iz četiri države – BiH, Portugal, Crna Gora i Francuska. Kao rezultat rada na tom projektu nastat će četiri dramska teksta i četiri koprodukcijske predstave, a realizacija počinje u januaru naredne godine.

-Ove su predstave zamišljene da budu jednostavne, mobilne, samoodržive…One će putovati svim partnerskim gradovima, formirat će festivale. Znači, imat ćemo četiri festivala. Ovi će festivali, također, biti digitalizovani – istakao je Krdžalić, koji je najavio kako će biti objavljena i knjiga s četiri dramska teksta.