Home » VIDEO: Delegacija Vlade ZDK posjetila INZ- Medijski radnici opravdano među prioritetima za vakcinu protiv korona virusa
Zenica

VIDEO: Delegacija Vlade ZDK posjetila INZ- Medijski radnici opravdano među prioritetima za vakcinu protiv korona virusa

VIDEO: Delegacija Vlade ZDK posjetila INZ- Medijski radnici opravdano među prioritetima za vakcinu protiv korona virusa- Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona na čelu s premijerom Mirnesom Bašićem i ministrom zdravstva dr. Adnanom Jupićem posjetila je Institut za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici. U Institutu je danas obavljena vakcinacija novinara i radnici medija sa sjedištem u Zenici, dok će novinari iz drugih općina biti vakcinisani u lokalnim domovima zdravlja.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona prvi je u Federaciji BiH uvrstio medijske radnike u priroritete za vakcinaciju.

Jupić je rekao je da ova odluka nije donesena kako bi se dodvorili medijima, nego zato što su novinari vrlo eksponirani u pandemiji, kao i zdravstveni radnici. On navodi da je u pojedinim medijima COVID-19 prebolovalo i do 70-80 posto uposlenih, što ukazuje na izloženost pendemiji. Istovremeno, mediji su dali značajan doprinos informisanju i animiranju građanstva, da se pridržavaju epidemioloških mjera.

– Smatram da je apsolutno opravdano i stručno utemeljeno da novinari budu jedna od prioritetnih kategorija za vakcinaciju – rekao je Jupić.

Premijer Bašić pohvalio je Krizni štab i INZ što su ispoštovali sve preporuke federalnog nivoa vezane za vakcinaciju i što je ZDK prvi kanton koji je vakcinisao medijske radnike, što mnogi kantoni nisu uopće planirali.

Naglasio je da INZ ima jednu od ključnih uloga u borbi protiv pandemije, kao i procesu imunizacije stanovništva protiv virusa Covid-19.

– INZ je jedinstven primjer u BiH i regionu sa svojim opisom poslova i svojim aktivnostima, a u velikoj mjeri je doprinio borbi protiv pandemije. Vlada će nastaviti podržavati INZ kroz razne poticaje iz resora zdravstva i poljoprivrede, kao što smo to činili i do sada – rekao je Bašić.

Direktor INZ-a dr. Senad Huseinagić zahvalio je na posjeti premijeru Bašiću i ministru Jupiću, kao i ministru za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsadu Hadžiću, navodeći da je INZ pokazao da raspolaže kapacitetima za borbu protiv pandemije korona virusa.

Dodao je da su se mjere i metodologije nošenja sa pandemijom koje je predlagao INZ pokazale vrlo uspješnim, a dio mjera implementiran je i na nivou FBiH. U cijelom tom procesu, naglasio je Huseinagić, bila je važna podrška Kriznog štaba i Vlade ZDK-a, koja je poštovala riječ struke.

– To je nama veliko priznanje da Vlada uvažava i vjeruje našoj struci, ali i podstrek našoj struci da mogu i dalje istrajavati na takvom pristupu. Jedan od tih stručnih pristupa koji neki pokušavaju osporavati je i odluka da u prioritetnu grupu svrstamo i medijske radnike, kao i druge profesije koje su već uvrštene ili će tek biti uvrštene među prioritete – rekao je Huseinagić.

Ministar zdravstva Jupić rekao je da je epidemiološka situacija u ovom kantonu još uvijek nepovoljna, ali da se postepeno poboljšavaju svi epidemiološki parametri, zbog čega će Krizni štab već ove sedmice predložiti Vladi dodatno ublažavanje epidemioloških mjera.