Home » Velika donacija ArcelorMittala za izgradnju Islamskog centra u Zenici
Zenica

Velika donacija ArcelorMittala za izgradnju Islamskog centra u Zenici

Danas je u prostorijama Muftijstva zeničkog na prvi dan Nove hidžretske godine upriličeno potpisivanje ugovora o sponzorstvu kompanije ArcelorMittal za izgradnju Islamskog centra u Zenici.

Muftija Dizdarević je istakao da ova donacija je odličan poklon za novu hidžretsku godinu.

“Arcelor Mittal Zenica nije obična firma. To je firma sa velikim ‘F’ u našem gradu, jer je ona temelj i zaglavni kamen, na neki način, historije našeg grada i dio identiteta našeg grada. Isti je slučaj i sa Sultan Ahmedovom medresom i kompleksom Sultan Ahmedove džamije, u kojem se gnijezdi i naš novi Islamski kulturni centar Zenica. S toga smo, naravno, izuzetno zahvalni kompaniji AMZ i njenom generalnom direktoru, što je prepoznao potencijal Islamskog centra, što je prepoznao njegovu važnost za sve građane našeg grada, s obzirom da će Islamski centar biti prostor u kojem će svoje duhovne, kulturne i sve druge potrebe zadovoljavati svi naši sugrađani u narednim, ako Bog da, desetljećima pa i stoljećima” istakao je muftija Mevludin ef. Dizdarević.

Ističe da su to značajna sredstva, koja će značajno doprinijeti da u septembru bude adekvatno opremljen i otvoren Islamski kulturni centar.

Na otvaranje će, najavio je Dizdarević, doći i najviša delegacija Države Kuvajta, koja je dala i najviše sredstava pa će termin otvaranja zavisiti od termina u kojem će donatori i gosti moći doći u Zenicu.

“Tu će biti prostori za sve generacije i sadržaji koji se tiču svih ljudi ovog grada. Tu će, prije svega, biti konferencijske sale, velika biblioteka sa čitaonicom, vrtić, centralni zenički mekteb, restoran, kafići, poslovni prostori…Dakle, sadržaji u kojem će svi naši sugrađani naći prostor za sebe, osobito zbog činjenice da se nalazi u samoj historijskoj jezgri Zenice” naglasio je muftija Dizdarević.

Centar će imati više od 5.500 kvadrata korisnog prostora, plus više od 1.500 kvadrata vanjskog uređenog prostora koji će također biti, kako je rečeno, predati građanima s obzirom da će to biti svojevrsni park, odnosno šetnica te mjesto promocija knjiga i drugih kulturnih sadržaja.

Direktor kompanije ArcelorMittal Nikhil Mehta je izrazio zadovoljstvo što su dobili priliku da budu “dio ovog važnog projekta u Gradu Zenica”.

“Islamski kulturni centar je jedan napredak za Grad Zenicu. On će usmjeriti ljude na koji način da promišljaju, a donijet će i budućnost za stanovništvo i djecu ovog grada. Zaista smo ponosni što smo dio ovog projekta i što smo dobili mogućnost da budemo dio ovog projekta. Do sada smo podržali škole, izgradnju igrališta, a sada je to i Islamski kulturni centar u Gradu Zenica. Smatramo da je edukacija veoma važna za budućnost bilo kojeg grada” kazao je Mehta.

Podrška izgradnji Islamskog centra Zenica je zadnji projekt koji će ta kompanija na čelu s Mehtom realizirati kao podrška infrastrukturnom razvoju Zenice. Mehta, naime, nakon 15 godina rada na raznim funkcijama, od kojih je zadnje četiri bio generalni direktor AMZ-a, u septembru ove godine prelazi u pogon ove multinacionalne kompanije u Rumuniji.