Home » ArcelorMittal Zenica gasi koksaru, najavljeno poskupljenje grijanja
Zenica

ArcelorMittal Zenica gasi koksaru, najavljeno poskupljenje grijanja

Na današnjoj press konferenciji kompanije ArcelorMittal Zenica prisutnima se obratio direktor Nikhil Mehta koji je najavio velike promjene u kompaniji, kao i gašenje koksare.

“Važno je da vas lično informišem o strateškim izmjenama koje radimo u kompaniji. Vjerujem da svi znate da ArcelorMittal Zenica prolazi kroz tešku godinu i da je prošle godine imala velike finansijske izazove. Pokušavamo da pronađemo načine kako da izađemo iz trenutne situacije. Na kraju smo odlučili koje korake trebamo preduzeti, kako bi nastavili održivost ArcelorMittala u BiH. Jedan od koraka je zaustaviti koksaru. Koksna baterija će prestati radom krajem mjeseca aprila, a htio bih da napomenem da ćemo i dalje da nastavimo sa integralnom proizvodnjom u Zenici. Nastavit ćemo sa proizvodnjom koja je neophodna za naše tržište” naveo je Mehta.

“Trenutno prolazimo kroz teške faze, gdje su cijene male, a veliki troškovi. Napravili smo plan oporavka, koji će oduzeti određeno vrijeme. Naravno, u ovim situacijama moramo da se pobrinemo za svoje ljude i zaštitu okoliša. Pravimo plan, iako će se koksara i koksna baterija zaustaviti gdje da rasporedimo ljude s tih pogona. Zaposlenici s koksare su veoma dobri radnici koji su s nama bili dug vremenski period. Oni zaposlenici koji su radili dugi niz godina s nama i koji su nam bili lojalni ne bi željeli da ih izgubimo. Uskoro ćemo doći s planom gdje ćemo pokušati zadržati što više ljudi”.

Direktor Mehta je naveo da su u kontaktu sa svojim kolegama iz drugih željezara iz Evrope, koji također traže dobre radnike i naveo je da će vidjeti kako da omoguće transfer svojih radnika u Zapadnu Evropu.

“Imali smo diskusiju sa Sindikatom, sa Vladom, shvataju našu situaciju. Mogu reći da više od 80% problema koje imamo dolazi s koksare, čim se ovo završi to će nestati. Na ovaj način želimo osigurati i našu opstojnost, kao i ekologiju u Zenici” naglasio je Mehta.

Naglasio je da žele ostati što duže u BiH, da su odgovoran građani BiH i da će na tome raditi još više.

Navedeno je da će zaposlenike Koksare, njih oko 200 preraspodjeliti u druge pogone, s nadom da će zadržati sve radnike.

O grijanju u Zenici, s obzirom da je Toplana Zenica koristila koksni plin za zagrijavanje, je kazao da će raditi, ali i da će trošak proizvodnje znatno porasti zbog čega će trebati razgovarati sa vlastima.

“Toplana Zenica će raditi kao i obično. Samo koksni gas neće biti na raspolaganju, trošak proizvodnje će porasti i trebat ćemo otvoriti tu diskusiju. Potpisali smo ugovor s fiksnom cijenom za sedam godina, vjerovali smo da se određene stvari neće promijeniti, ali mislim da smo svi dovoljno zreli promjene da razumijemo promjene u Evropi i vjeurjem da će i vlada razumjeti i da ćemo vidjeti kako proći ovu situaciju”, istakao je Mehta.

Na kraju je kazao da će u narednim daniam razgovarati s predstavnicima vlasti kako bi pronašli rješenje oko cijene grijanja i drugih problema s kojima se ova kompanija susreće i da je izazovan period pred kompanijom i Zenicom.