Home » Svečano otvorena nova zgrada Općinskog suda u Žepču
BIH

Svečano otvorena nova zgrada Općinskog suda u Žepču

Novu zgradu Općinskog suda u Žepču svečano su otvorili šef Delegacije EU Johann Sattler i predsjednica ovog suda Dragica Dragičević, a izgrađena je bespovratnim sredstvima Evropske unije u vrijednosti od 600.000 eura.

Među zvanicama koje su prisustvovale svečanom otvaranju bili su i ambasadori 13 država Evropske unije, premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić, ministar pravosuđa i uprave Nebojša Nikolić te predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Ambasador Satller je rekao da je ovaj projekat dio šire pomoći Evropske unije za izgradnju i saniranje 32 pravosudne institucije u 17 gradova u BiH u vrijednosti od 28 miliona eura s ciljem jačanja vladavine prava u BiH.

Premijer Mirnes Bašić zahvalio je Evropskoj uniji za izdvojena sredstva, ali i za punu posvećenost unapređenju pravosudne infrastrukture u BiH i ZDK.

Posebno je zahvalio Općini Žepče, općinskom načelniku Zovki i kompletnoj općinskoj upravi, na odličnoj saradnji s Vladom ZDK-a i Ministarstvom za pravosuđe i upravu te konkretnom učešću u ovom projektu tako što je izdvojila sredstva za vanjsko uređenje ovog modernog i funkcionalnog objekta.

-Mi kao Vlada u projektu smo sudjelovali sa 285.000 maraka, od čega oko 120.000 za nabavku zemljišta, izradu projekta, prateće naknade i komunalne priključke te 165.000 KM za opremanje zgrade suda. Na ovaj način, svi mi konkretno pokazujemo da smo posvećeni stvaranju boljih uslova za rad pravosuđa, kao jednog od najvažnijih stubova države, a od čega najviše koristi imaju naši građani – rekao je premijer Bašić.

Naglasio je da je Vlada ponosna na ovaj, ali i sve druge projekte koji su realizirani uz podršku Evropske unije, kao što su izgradnja zgrada Općinskog suda u Olovu i Kantonalnog tužilaštva ZDK. Prošle jeseni, dodao je, otvoren je novi paviljon u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici, a u toku je rekonstrukcija i dogradnja Općinskog suda u Zenici.

Ministar za pravosuđe i upravu Nebojša Nikolić naglasio je da su ovo projekti koji se finansiraju iz IPA-sredstava te da će završetkom dogradnje Općinskog suda u Zenici sve pravosudne institucije u ovom kantonu imati savremene i evropske uslove za rad.