Home » Staza stare pruge: Srednja Bosna dobila biciklističku stazu dužine 100 kilometara
BIH

Staza stare pruge: Srednja Bosna dobila biciklističku stazu dužine 100 kilometara

Nakon nepune dvije godine koliko je trajala realizacija projekta “Staza stare pruge”, Srednja Bosna je dobila značajan turistički resurs kao osnovu za razvoj outdoor turizma. Biciklistička staza od gotovo 100 kilometara na raspolaganju je svim ljubiteljima cikloturizma.

Ovaj projekat su proteklih osamnaest mjeseci na području pet općina Srednje Bosne, realizirali Regionalna razvojna agencija za centralnu BiH – REZ Agencija i Turistička zajednica Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna (TZ SBK/KSB) s ciljem uspostave biciklističke staze od Lašve do Jajca. Ukupna vrijednost projekta je više od 512.000 KM, a EU i SR Njemačka u sklopu EU4Business su izdvojile više od 380.000 KM bespovratnih sredstava.

Ovaj projekat je imao za cilj poboljšanje kvalitete turističke infrastrukture i privlačenje i zadržavanje što više turista, te samim time i povećanje prihoda i stvaranje novih radnih mjesta. Kreirani su novi turistički proizvodi kao resursna osnova za posjetitelje, koji područje Srednje Bosne posjećuju tokom ljeta, čime će se dodatno unaprijediti turistička ponuda za duži boravak i veći broj gostiju koji preferiraju aktivni turizam i turizam na otvorenom.