Home » Ministarstvo za privredu podržalo projekte četiri lokalne razvojne agencije u ZDK
BIH

Ministarstvo za privredu podržalo projekte četiri lokalne razvojne agencije u ZDK

Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić potpisao je ugovore o subvencioniranju projekata lokalnih razvojnih agencija iz Zenice, Tešnja, Zavidovića i Žepča.

Ovo ministarstvo je sredstvima u iznosu od 10.000 KM podržalo projekte Zeničke razvojne agencije “ZEDA”, Agencije za razvoj Općine Tešanj “TRA” i Razvojne agencije “Zavidovići”, dok je za projekat Razvojne agencije “RAŽ” Žepče izdvojilo 7.837,69 KM.

Ministarstvo privrede je opredijeljeno da pruži maksimalnu podršku razvoju privrede, a posebno nas interesuje rad i razvoj agencija koje rade na području ZDK-a. Nastavit ćemo da dajemo podršku razvojnim agencijama, udruženjima privrednika, našim privrednicima i jako je bitno naglasiti da imamo dobru saradnju sa Privrednom komorom ZDK-a – rekao je Šibonjić.

Naglasio je da je ovo ministarstvo za razne vidove podsticaja razvoja privrede ove godine planiralo ukupno 8,2 miliona KM. Najavio je da će već na idućoj sjednici Vlade ZDK-a biti odobrena podrška malim i srednjim preduzećima za nastup na predstojećem Međunarodnom sajmu privrede u Tešnju.

Agencija “TRA” realizovat će projekat edukacije mladih kadrova u smislu poboljšanja ambijenta za rad mladih start up-a u coworking prostoru,  gdje će, prema riječima direktora ove agencije Edina Ibrahimagića, mladi imati priliku da pokreću “naprednije” biznise.

– Ova podrška nam mnogo znači, prvo kao moralna podrška, jer znamo da nas resorno ministarstvo prati i podržava, a koristiti će nam i u materijalnom smislu – rekao je Ibrahimagić.