Home » Video Roberta Dacešina o BiH proglašen najboljim na Japan World's Tourism Film Festivalu
BIH

Video Roberta Dacešina o BiH proglašen najboljim na Japan World's Tourism Film Festivalu

Video pod nazivom “Zašto Bosna i Hercegovina može biti broj jedan destinacija na svijetu”, koji je snimio avanturista Robert Dacešin, proglašen je najboljim Japan World's Tourism Film Festivalu. Dacešin je u videu predstavio prirodne ljepote, historijske znamenitosti i kulinarske specijalitete naše države.

Zašto BiH može biti broj jedan turistička destinacija na svijetu?

“Pokazat ću vam koliko toga imamo da nismo ni svjesni i koliko skrivenih ljepota se nalazi tik ispred nas, a o kojima gotovo i da se ne priča. Koliko skrivenih pećina, čistih rijeka i netaknutih jezera. Koliko godina historije i tradicije samo ima u našim gradovima”, naveo je u opisu videa.

Ovaj avanturist je upoznao Sinišu Berjana, ambasadora naše države u Japanu. Spomenuti video mu se mnogo dopao te ga je prikazivao na tamošnjim univerzitetima. Predložio je Dacešinu da se prijavi na Japan World's Tourism Film Festival.

“Sama činjenica da sam ušao u uži krug bila mi je nestvarna i tad sam se čuo sa Sinišom te smo se malo dopisivali vezano za to. Kroz dva dana mi je poslao možda i najradosniju poruku koju sam dobio u skorije vrijeme”, napisao je Dacešin u objavi.

Poruka koju je dobio je glasila:

“Dragi Roberte, iako sam još jučer znao rezultate glasanja međunarodnog žirija, čekao sam da se i službeno proglase najbolji i to se upravo desilo prije nekoliko minuta. Čestitam! Tvoj video je apsolutni šampion prestižnog Japanskog svjetskog festivala turističkog filma! JWTFF 2022 je ove godine primio 1542 turistička promo videa iz velikog broja zemalja svijeta i prva nagrada za ‘Tourism Destination Country’ je dodijeljena Robertu Dacešinu. Čestitam na izvanrednom uspjehu! Ovo se mora zaliti nečim ljutim kada se vidimo!”