Home » Održana svečana akademija povodom Dana policije ZDK
BIH

Održana svečana akademija povodom Dana policije ZDK

Svečanom akademijom u Velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, uz prisustvo brojnih zvanica sa svih nivoa vlasti, obilježen je ovogodišnji Dan policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, koji se u tom kantonu obilježava 15. maja.

U svom prigodnom obraćanju novi resorni kantonalni ministar policije Benjamin Sinanović podvukao je kako je MUP ZDK-a ostvario respektabilne rezultate zahvaljujući angažmanu službenika Uprave policije ZDK, koji su obavljajući svoju tešku i društveno odgovornu zadaću na terenu često rizikovali i valstite živote. Policajci se na terenu, dodao je, susreću s brojnim izazovima.

– Aktivnosti policije usmjerene na zaštiti lične i imovinske sigurnosti građana u javnosti postižu pozitivne odjeke, što iz dana u dan jača i povjerenje u naš rad. Bezbjedonosna situacija na području ZDK-a, uprkos brojnim iskušenjima, karakterističnim za tranzicijski period kroz koji Bosna i Hercegovina na unutrašnjem i vanjsko-političkom planu prolazi, kontinuirano pokazuje tendenciju poboljšanja. Nema nikakve sumnje da je najveći doprinos tome dao stručan i efikasan rad policijskih službenika – naglasio je Sinanović.

Najvažniji faktor u očuvanju unutrašnje bezbjednosti ZDK-a i cijele države, kazao je, bez sumnje su policijski službenici pa je zato i prioritetni zadatak da se jača policijski sastav novim, mladim i stručnim kadrom.

– U tekućoj smo godini planirali određena sredstva za opremanje pripadnika MUP-a ZDK, koja prethodnih godina dugo nisu bila planirana, u smislu nabavke pištolja i druge opreme: vozila, kombi vozila… Velika nam je želja da u narednom periodu, u narednoj budžetskoj godini, planiramo mnogo, mnogo veća sredstva kako bismo nabavili sva potrebna materijalno-tehnička sredstva za naše policijske službenike. Vlada ZDK opredijeljenja je da obezbijedi novac, a Ministarstvo će, kroz javne nabavke, izvršiti nabavku svega što je potrebno – poručio je Sinanović.

Svečanosti je, među ostalim uzvanicima, prisustvovao i novi ministar policije, Zeničanin Ramo Isak, koji je svim zaposlenim u MUP-u ZDK-a čestitao njihov dan.

– Građani ZDK-a i Federacije Bosne i Hercegovine mogu očekivati sigurnost i jedan kvalitetan rad policije. Kao što vidite, dali smo sve od sebe da obezbijedimo sve što je potrebno za policiju. Najbitnija stvar je da će, sada, sve agencije imati kvalitetnu saradnju, koja neće podrazumjevati da “jedni drugima podmeću noge ili smetaju u radu” – najavio je Isak, koji je podvukao kako će “policajci imati autoritet koji trebaju da imaju, a građani će imati sigurnost”.

Isak je primio i priznanje MUP-a ZDK namijenjeno za uspješnu saradnju Ministarstvu unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine, koje su dobili i državne agncije SIPA te OSA.

Policijski komesar ZDK-a Rusmir Šišić istakao je kako je njegov i cilj njegovih saradnika i policajaca da sigurnost građana podigne na što viši nivo te da građani te da osiguraju sigurnost građanima te potencijalnim investitorima u ZDK-u. Borba protiv korupcije i borba protiv zloupotrebe opojnih droga najveći su prioriteti u radu policije i tog kantona, jer to je “ono što tišti čitavo naše društvo”.

– U naredne tri godine će Upravi policije nedostajati minimalno 500 policijskih službenika, odnosno toliko će ih otići u penziju. Mi ćemo sa svoje strane učiniti sve da taj nedostatak nadoknadimo. Ove ili naredne sedmice bit će raspisan eksterni konkurs za prijem 105 policijskih službenika, a odmah nakon toga započet ćemo s procedurom za davanje saglasnosti za prijem novih 150-200 policijskih službenika. Uporedo s tim moramo izvršiti izmjenu Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, kako bismo stvorili pretpostavke da se jedan takav konkurs može raspisati. Radi se o tome da nećemo imati dovoljno upražnjenih pozicija u početnom činu- kazao je Šišić, koji je podvukao kako će to omogućiti najavljenom izmjenom Pravilnika – naveo je on.

Povodom 15. maja – Dana policije ZDK dodijeljena su i priznanja najzaslužnijim pojedincima i kolektivima pa je, tako, najveće kolektivno priznanje – “Reljefni grb BiH”, dodijeljen Policijskoj stanici Visoko, dok je “Zastava Ministarstva sa grbom” dodijeljenja Policijskoj stanici Tešanj.

Najveće pojedinačno priznanje “Zlatna policijska značka” dodijeljeno je Šabanu Smriki, samostalnom inspektoru i šefu Odsjeka za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga – Sektor kriminalističke policije MUP-a ZDK.

Priznaje “Srebrena policijska značka” dodijeljeno je Almiru Dizdareviću, inspektoru i koordinatoru analitičaru Policijske uprave 4 Tešanj te Amiru Mandžuki, samostalnom inspektoru i šefu Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave 1 Zenica. Podijeljene su i druge nagrade, u vidu satova, slobodnih dana…

Jutros su delegacije porodica, veterana, boračkih udruženja te Uprave policije i MUP-a ZDK odali počast te položili svijeće na centralno Spomen-obilježje na kojem se nalaze imena 106 pripadnika policije koji su poginili ili umrli tokom Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1996. godine.