Home » Tim INZ-a u kampu izviđača na Boračkom jezeru
BIH

Tim INZ-a u kampu izviđača na Boračkom jezeru

Tim Službe za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) Zenica boravio je proteklih dana u kampu Izviđača na Boračkom Jezeru kod Konjica. Kroz već dogovoreni protokol posjete, održano je niz edukativnih radionica, o očuvanju oralnog zdravlja, štetnosti konzumacije nargile i duhana, kao i pružanju prve pomoći u raznim situacijama.

Takođe, mladi izviđači su mogli da testiraju svoj vid, te provjere ispravnost otiska stopala na posebnom uređaju – podoskopu. Aktivnosti su provođene u cilju promocije zdravlja djece uzrasta od sedam do 14 godina, te će, kako navode iz INZ-a, biti nastavljen.

Podsjećamo, preglede lokomotornog sistema, vida, sluha, kao i radionice o pružanju interventne pomoći, štetnosti duhana i nargila, kao i očuvanju oralnog zdravlja, timovi ove službe INZ-atokom školske godine kontinuirano provode u svim predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, te na fakultetima u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK), odnosno više od 250 objekata u svim općinama i gradovima ovog kantona.

INZ