Home » Programima podsticaja zapošljavanja i samozapošljavanja u 2021. godini zaposleno 296 pripadnika branilačke populacije
BIH

Programima podsticaja zapošljavanja i samozapošljavanja u 2021. godini zaposleno 296 pripadnika branilačke populacije

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja, usvojila je Informaciju o realizaciji programa podsticaja zapošljavanja i samozapošljavanja pripadnika branilačke populacije u 2021. godini.

Informacija obuhvata detaljan prikaz realizacije podsticajnih mjera i to kroz Program podsticaja zapošljavanja i Program podsticaja samozapošljavanja pripadnika branilačke populacije u ukupnom opredijeljenom iznosu od 1.000.000,00 KM. Radi se o programima koje Ministarstvo za boračka pitanja provodi već dugi niz godina i koji su se pokazali veoma uspješnim.

Program samozapošljavanja podijeljen je u dva potprograma i to Prvi biznis i Biznis plus. Prvi biznis podrazumijeva otvaranje nove firme gdje Ministarstvo za boračka pitanja subvencionira korisnika u iznosu od 8.000,00 KM, dok Biznis plus podrazumijeva podršku firmama koje su otvorene preko Ministarstva za boračka pitanja u prethodnom periodu u slučaju da su zaposlili novog radnika ili kada je otvoreni biznis uspješan i perspektivan u poslovanju.

Program zapošljavanja pripadnika branilačke populacije odnosi se na sve pripadnike branilačke populacije koje nađu poslodavca u vrijeme otvorenog javnog poziva gdje Ministarstvo subvencionira njegovo zapošljavanje u iznosu od 8.400,00 KM, ukoliko se radi o osobi visoke stručne spreme ili 7.200,00KM ukoliko se radi o osobi koja nema visoku stručnu spremu.