Home » Privrednici zahtijevaju od vlasti zakonske propise usaglašene sa Evropskom unijom
BIH

Privrednici zahtijevaju od vlasti zakonske propise usaglašene sa Evropskom unijom

Svjesni činjenice da je politika najodgovornija za stanje ekonomije, te da bi osnovna misija politike trebala biti stvaranje uređenog sistema u kojem će investitori biti sigurni kad ulažu svoj novac i u kojem će radnici biti adekvatno plaćeni za svoj rad, privrednici zahtijevaju od vlasti na svim nivoima pozitivne izmjene zakonskih propisa usaglašenih sa Evropskom unijom. Da politika nije u službi privrede, govore podaci da je u BiH posljednje dvije godine značajno opao nivo direktnih stranih ulaganja u odnosu na zemlje zapadnog Balkana i da svakodnevno našu zemlju napušta veliki broj mladog stručnog kadra.

ZDK ima dobar geostrateški polažaj, izvozno je orijentisan i posljednjih godina bilježi rast. I funkcionisanje države zavisi od privrede, jer od rezultata u privredi zavisi i punjenje budžeta, isplate plaća budžetskim korisnicima, pa i političarima, ali i jačanje obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite. Situacija bi mogla biti znatno bolja kada bi politika bila u službi privrede, poručuje Nagib Mujkić, predsjednik Udruženja poslodavaca Motrix Žepče.

Ohrabreni činjenicom da je na čelo nadležnog kantonalnog ministastva došao čovjek iz privrede, koji razumije njihove probleme, privrednici iz ZDK-a očekuju bolju saradnju, ali i poslovne rezultate.

“Na teritoriji Zeničko-dobojskog kantona imamo 22 industrijske zone koje se nalaze u 12 općina i dradova. Prije svega ići ćemo na uređenje industrijskih zona da pojačavamo konkurentnost, nastavit ćemo podsticaje privredi sa akcentom na mala i srednja preduzeća”, kaže ministar privrede ZDK-a Samir Šibonjić (NES).

U postratnom periodu kao adut za privlačenje stranih investitora koristila se jeftina radna snaga. To se vrlo brzo pokazalo kao pogrešno, jer su ubrzo mladi, stručni ljudi počeli odlaziti u treće zemlje u kojima će biti adekvatno plaćeni za svoj rad. Sada smo došli u situaciju da neke firme iz naše zemlje uvoze radnu snagu iz Indije, Pakistana, Filipina…

Mujkić objašnjava da još nije prinuđen uvoziti radnu snagu: “Ja to rješavam podizanjem plaća”.

“Ono što treba promovisati i na što treba usmjeriti ulaganja jesu praktično poboljšanje radnih vještina radne snage, podizanje nivoa obrazovanosti radne snage, uređenost sistema i javna ulaganja u sektoru kojima se može povećati jako puno produktivnosti, kao što su sektor informacionih tehnologija”, navodi prof. dr. Jasmin Halebić, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zenici.

Prema podacima Centralne banke BiH, u prvih 9 mjeseci prošle godine direktne strane investicije su manje za 26,6 % u odnosnu na isti period iz 2021. godine. Osim objektivnih razloga uzrokovanih situacijom u svijetu, otežavajuća okolnost je kompleksnost sistema i poslovnog ambijenta.

“Ono što možemo uraditi jeste smanjiti neizvjesnost koja se dodatno produkuje u našem društveno-ekonomskim okolnostima. Na tom planu donosioci odluka na političkim tržištima i političkom sistemu mogu jako puno doprenijeti, pa i u domenu privlačenje stranih ulaganja”, napominje Halebić.

Šibonjić dodaje kako dosta građana odlazi – ali ne samo ekonomskih razloga nego i zbog nesigurnosti: “Pozivam sve političare da se mahnu tih retorika koje Bosnu i Hercegovinu i u tom međunarodnom svijetu predstavljaju negativno. Mi moramo početi sa pozitivnom pričom, slati svijetu pozitivne informacije iz Bosne i Hercegovine”.

U narednom periodu uz stvaranje ambijenta za privlačenje investicija cilj je unaprijediti rad Ekonomsko-socijalnog vijeća na nivou ZDK-a, te utjecati na promjene zakona koji se tiču ekonomskog i socijalnog razvoja te položaja poslodavaca, ali i radnika u našoj zemlji.

federalna.ba