Home » Predstavom Oholica zatvoren 7. Internacionalni festival edukativnog teatra
Kultura

Predstavom Oholica zatvoren 7. Internacionalni festival edukativnog teatra

Nakon pauze uzrokovane pandemijom korona virusa u Zenici je 2. decembra predstavom Zlatokosa Pozorišta lutaka Mostar otvoren 7. Internacionalni festival edukativnog teatra, IFET a zatvoren je predstavom Oholica u produkciji Lutkarskog kazališta Mostar.

Zenički osnovci s radošću su ispratili izvedbe predstava ovogodišnjeg Internacionalnog festivala edukativnog teatra.

“Ja volim da dolazim u pozorište jer su često nekakve predstave. Jednom sam išla u pozorište sa vrtićem i meni se jako svidjelo, gledali smo neku divnu predstavu.”

Važnost ovakvih festivala prepoznaju i djelatnici iz svijeta pozorišta. Misija im je, kako kažu, nakratko djecu odvesti iz virtuelnog u svijet mašte. Zeničke mališane ove godine su osim mostarskih posjetili i glumci Pozorišta mladih DIS Banja Luka sa predstavom Kamen mudrosti.

“To bi bila jedna, da tako kazem jedna moderna bajka, junaci prolaze kroz razne svjetove, susreću se sa vilama, čudovištima, a opet u tom nekom savremenom kontekstu”, navodi Anando Čenić, glumac Pozorišta mladih DIS iz Banje Luke.

“Divno je doći tu i vidjeti kako nešto što mi napravimo ako umjetnički proizvod ima i tu neku edukativnu notu, edukativni ton i mislim da, nama nije prvi put da smo na ovom festivalu i svaki put kada smo tu osjećamo se nekako prijatno i vrlo značajno”, istakao je Novica Bogdanović, reditelj predstave Kamen mudrost DIS Banja Luka.

U okviru Festivala upriličena je i XII smotra dramskog stvaralaštva vrtića i škola Zeničko-dobojskog kantona s ciljem druženja, edukcije i upoznavanja sa svijetom pozorišne umjetnosti.

“Bilo osam vrtića i to prekrasnih izvedbi, prekrasnih mjuzikala, prekrasnih recitala, a o predstavama da ne govorimo. Taj silni trud koji tete ulože u rad sa djecom pokazane su ove godine ako nešto perfektno, nešto sjajno”, istakla je Ermina Nišić, rukovoditeljica DOLS BNP-a.

Ove godine se navršava 210 godina od prvog objavljivanja najpoznatije zbirke bajki Braće Grimm kojima je bio posvećen ovogodišnji festival.

Autor: FTV