Home » Pacijentice optužile zeničkog ginekologa za neprimjerene preglede, Tužilaštvo će formirati predmet
Zenica

Pacijentice optužile zeničkog ginekologa za neprimjerene preglede, Tužilaštvo će formirati predmet

Priča o navodnom seksualnom uznemiravanju odnosno neprimjerenom pregledu tokom ginekoloških pregleda u Kantonalnoj bolnici na Odjelu za humanu reprodukciju uznemirio je bh javnost. Anonimne pacijentice iznijele su niz optužbi, a danas su reagovali i iz Asocijacije ginekologa BiH. Iz tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona ističu u narednim danima bit će formiran slučaj. Za to vrijeme doktor je razriješen dužnosti predsjednika Komsije za izdavanje pojedinačnih saglasnosti za obavljanje biomedicinski potpomognute oplodnje Zavoda zdravstenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH.

Povodom anonimnih ispovijesti pacijentica, koja su uznemirila bh. javnost, o navodnom neprimjerenom pregledu na Odjelu za humanu reprodukciju Kantonalne bolnice Zenica pri pregledu neophodnom za dobijanje saglasnosti nadležne Komisije za biomedicinski potpomognutu oplodnju oglasila se i uprava Kantonalne bolnice Zenica. Naglašavaju da u periodu od 2010. do danas nisu imali niti jednu prijavu, vezanu za navode slične onim iznesenim u medijima. Ipak, doktor je razriješen dužnosti predsjednika spomenute komisije.

“Nije bilo pisanih pritužbi, prigovora, ni anonimnih niti u bilo kojem drugom obliku, vezano za konkretan slučaj na rad Odjeljenja humane reprodukcije, konkretno na rad prof. dr. Ermina Čehića. Ultrazvučni pregledi se vrše u navedenom odjeljenju isključivo po pravilima struke, a to podrazumjeva da se ultrazvučni pregled vrši isključivo uz prisustvo medicinske sestre”, kaže Aida Buro iz Sektora za pravne poslove Kantonalne Bolnice Zenica.

Iz Тužilaštva Zeničko dobojskog kantona saopštili su da također nisu imali prijave za navedene slučajeve, ali da će svakako biti formiran predmet.

“Uvidom u evidencije Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona utvrđeno je da ovom Tužilaštvu, sa današnjim danom, nije podnesena prijava pacijentica Službe za humanu reprodukciju Kantonalne bolnice Zenica protiv dr. Ermina Čehića”, navode iz Tužilaštva.

U svojim anonimnim ispovijestima pacijentice su istakle da nisu iz straha prijavile slučaj. Iz Asocijacije ginekologa navode da u konkretnom slučaju nije podnesena prijava od pacijentice protiv doktora specijaliste ginekologa nadležnim organima, pa postupak utvrđivanja odgovornosti nije ni pokrenut.

“Asocijacija ginekologa u BiH osuđuje svaki vid odstupanja od propisanih procedura i standarda ginekoloških pregleda”, poručuju iz Asocijacije ginekologa.

“Postoje radovi na temu kardiometaboličkih poremećaja kod pacijentica sa ovarijskim sindromom koji imaju problema ili nemaju problema sa fertilitetom sa ovom metodom i zapravo ti su radovi objavljeni, ali kažem opravdanost činjenja te takve metode pregleda treba da bude predmet vještača”, kaže Igor Hudić, predsjednik Komisije za biomedicinski potpomognutu oplodnju Ministarstva zdravstva FBiH.

Povodom ovog slučaja koji je zasigurno uznemirio bh javnost, svi u jednome jedinstveni, barem deklarativno, svaki slučaj bilo kakvog navodnog zlostavljanja treba prijaviti i ustanovi ali i istražnim organima, kako bi se na vrijeme moglo reagovati i rasvijetliti slučajeve. Jer je to najefikasnija borba protiv nasilja nad pacijentima.