Home » Studenti Filozofskog fakulteta u Zenici poručili: Nasilje nije privatna stvar
Zenica

Studenti Filozofskog fakulteta u Zenici poručili: Nasilje nije privatna stvar

Performansom „Zaustavimo femicid u Bosni i Hercegovini“ u okviru 16 dana aktivizma studenti Filozofskog fakulteta u Zenici jasno su poručili da nasilje nije „privatna stvar“. Iako se najčešće dešava unutar porodice od strane bračnih partnera, nasilje je problem društva u cjelini. Studenti su pozvali građanje na buđenje svijesti kroz otvorene razgovore, aktivizam i prijavu nasilja, ali i institucije da brže  djeluju.

U Bosni i Hercegovini u posljednjih deset godna ubijeno je najmanje 70 žena. Ovi podaci su nepotpuni   jer ne postoji precizna evidencija. Njihove ubice su uglavnom članovi porodice, bračni ili vanbračni partneri, komšije ili bivši prijatelji. Performans je pripremljen uz podršku TPO fondacije,  UNIGEM-a i Centra ženskih prava Zenica.

“Jako je bitno govoriti o nasilju nad ženama da bismo probudili društvenu sredinu, patrijarhalnu  svijest, da bismo imali što više prijava i na neki način djelovali na institucije koje su dužne da zaštite žrtve nasilja, a ne da štite nasilnike – kao što smo mogli vidjeti posljendjih mjeseci da je to slučaj”, istakla je prof. dr. Edisa Gazetić, vanredna profesorica na Filozofskom fakultetu u Zenici.

Nadgrobni spomenici, stvarni podaci o ubijenim ženama na različitim lokacijama u Bosni i Hercegovini predstavljaju alarm da se hitno mora djelovati da slični slučajevi femicida u budućnosti ne bili ponovljeni.

“Treba više dizati svijest u smislu da se obavijeste nadležni organi, da kazne koje već postoje postrože i da se žrtve osjećaju napokon 100% zaštićenim kada prijave svoje nasilje”, poručila je Lejla Fermić, studentica četvrte godine Kulturalnih studija na Filozofskom fakultetu u Zenici.

“Sam pogled u ogledalo probudio je u meni da se osjećam kao što su se one osjećale. Prije svega, osjećala sam se jako tužno jer u glavi mi je odmah bilo lica svih onih djevojčica koje su silovane, koje su ubijene”, navela je studentica treće godine Odsjeka za BHS jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zenici Alema Valentić, koja je u performansu imala šminkom nacrtane modrice po licu.

“Svi se trebamo uključiti, ne samo studenti nego čitavo društvo, jer nasilje nad ženama ne završava samo nad ženama nego se preslikava u porodici i u čitavom društvu”, zaključuje Atif Spahić, student druge godine Kulturalnih studija na Filozofskom fakultetu u Zenici.

Podatak da je od 70 počinitelja ubistva njih 29 izvršilo samubistvo dovoljno govori da je nasilje nad ženama nasilje nad kompletnom porodicom. Za navedene slučajeve femicida do sada je izrečeno 39 presuda, uglavnom zatvorskih kazni od tri i po do 40 godina.

federalna.ba