Home » Obilježen Dan policije ZDK
Zenica

Obilježen Dan policije ZDK

Dan policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona – 15. maj, obilježen je danas tradicionalnom svečanošću u Centru za obuku policijskih službenika, smještaj i rad Specijalne policijske jedinice i centralne arhive u zeničkom naselju Lukovo polje.

Policijski komesar Admir Gazić je, nakon što su pripadnici SPJ MUP-a ZDK izveli pokaznu taktičku vježbu, predao ispred svečano postrojene jedinice raport ministru unutrašnjih poslova ZDK Emiru Vrači.

Svečanosti su, među brojnim zvanicama iz domaćih i stranih institucija, javnog i političkog života, prisustvovali i federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak te premijer ZDK Nezir Pivić s članovima kantonalne vlade.

Premijer Pivić čestitao je policajcima praznik te je istakao kako je sigurnost građana jedan od najvažnijih zadataka svih nivoa vlasti.

-Mi u ZDK konkretnim mjerama i aktivnostima potvrđujemo da je sigurnost građana prioritet svih prioriteta te da je vizija vlade koju predvodim ‘Policija kao javni servis, u službi naših građana’. Svjedoci ste da smo početkom godine napravili značajan iskorak i osigurali sredstva za povećanje plata policijskih službenika i svih drugih pripadnika Uprave policije i MUP-a ZDK, kao da smo i ove godine značajno povećali sredstva za zanavljanje naoružanja i nabavku dodatnih policijskih vozila i opreme – kazao je Pivić.

On je podvukao kako je ponosan što je policija ZDK među najopremljenijim i najbolje plaćenim u BiH te da mu je drago što predvodi vladu koja ima fokus na sektor sigurnosti, a da će u naredenom period učiniti sve da popune policijske redove te bezbolno prebrode smjenu generacija.

Komesar Gazić podvukao je u svom obraćanju kako mu je cilj da Uprava policije MUP-a ZDK bude primjer snažne savremene i dobro opremljene policijske agencije te da su se u proteklom period pokazali da mogu biti stub sigurnosti društva.

-Da bi unaprijedili nivo povjerenja naših građana u policiju, moramo otklanjati vlastite slabosti. Javno, kao što sam to učinio na početku svog mandata, iskazujem opredjeljenje da nečasne radnje unutar policije neću tolerisati. To smo praktično i pokazali provedenim akcijama, gdje smo odlučno i snažno, uz nultu tačku tolerancije, dokumentovali svaki slučaj koruptivnog i neprofesionalnog ponašanja naših službenika. Ponosni smo na sve što smo postigli i nećemo dopustiti nikome da nas pokoleba te da svojim nečasnim i neprimjerenim pokušajima utiče na naš rad – poručio je komesar Gazić.

Ministar Vračo poručio je kako je ovo dan koji je posvećen časnim i hrabrim ljudima koji brinu o sigurnosti građana.

-Iskorak koji je u proteklom periodu načinila Uprava policije bio je propraćen razumijevanjem i podrškom MUP-a i Vlade ZDK, posebno u procesu poboljšanja materijalnog stanja i tehničke opremljenosti u svim segmentima. Reformski proces koji provodimo, obezbjeđuje primjenu novih standarda, dobrih praksi i savremenih metoda rada u cilju jačanja kapaciteta, usvajanjem efikasnije organizacije, metoda rada, planiranja i djelovanja koje primjenjuju policijske organizacije država Evropske unije – podvukao je ministar Vračo.

Ovom su prilikom najzaslužnijim pojedincima i organizacionim jedinicama toga ministarstva dodijeljene nagrade i priznanja za ovu godinu.