Home » Mehmedić u Rezimeu – Biti prvi je velika odgovornost, ali i velika čast
Gosti

Mehmedić u Rezimeu – Biti prvi je velika odgovornost, ali i velika čast

Gošća prvog ovosedmičnog izdanja Rezimea bila je predsjednica Vlade Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić.

Mehmedić je prva žena u historiji na ovoj poziciji i smatra da je to jako lijepa poruka za sve mlade žene u našem društvu.

“Da možete doći do veoma odgovorne pozicije koja zahijeva maksimalno zalaganje i veliku dozu profesionalizma. Biti prvi je velika odgovornost, ali i velika čast.”

Naglašava da je Vladu ZDK-a imenovala Skupština na redovnoj sjednici.

“To da li je Vlada legalna ili ne su pravna pitanja kojima treba da se bave pravnici. Naš pravni tim, resorna ministarstva rade na tom pitanju, a što se tiče Vlade, Vlada radi u sklopu svojih nadležnosti i u skladu sa zakonima ZDK-a. Nema nikakvih prepreka u ovom trenutku da mi nastavimo sa poslovima koje obavljamo zaista maksimalno profesionalno.”

Mehmedić pojašnjava da je premijer svakog kantona ovlašten, ali da nema obavezu da podnosi zahtjev za ocjenu ustavnosti.

O obustavi zapošljavanja u svim institucijama ZDK-a kaže da je zaključak donesen s ciljem da se izvrši stabilizacija budžeta.

“Da zaustavimo zapošljavanje u onom dijelu gdje ta zapošljavanja nisu neophodna i nužna. Zaključio je polučio očekivane rezultate. Problema na terenu nema.”

Ističe da su dužnost preuzeli 23.12. i da već imaju dobar ovkir budžet.

“Očekujemo da ćemo najkasnije u prvoj sedmici marta imati usvojen budžet za 2023. godinu.”

Treba nam više i profesionalizma i struke i nestranačkih kadrova na određenim pozicijama

Na pitanje zašto je odlučila da prihvati poziciju premijerke ZDK-a odgovara: “Ovo je kažu politička funkcija, a ja sam neko ko je prihvatio prvi put da radi kao nestranački kadar zato što mislim da treba više i profesionalizma i struke i nestranačkih kadrova na određenim pozicijama da bismo pokazali da ipak se političke funkcije mogu obnašati na drugačiji način, a sve na zadovoljstvo i u korist građana ZDK-a.”

Navodi da ju je za tu poziciju nominirala BH Inicijativa Fuad Kasumović, ali i da su ostali koalicioni partneri to objeručke prihvatili.

“Tako da sam ja uistinu kandidat svih poltiičkih partija.”

Mehmedić kaže da je zatekla dosta obaveza koje treba rješavati.

“Zatekli smo poprilično zadužen budžet ZDK-a i nekolicinu projekata koji su već duže vremena u blokadi i koji se moraju otkočiti i implementirati. Što se tie budžeta za ovu godinu mi mislimo da će to biti nekih 530 miliona KM. Porodiljske naknade su značajno povećane u ZDK-u.”

Navodi da su Valentin Inzko i Eric Nelson u nekoliko navrata pisali Vladi ZDK da se politika ne smije miješati u rad policije.

“Zakonom o unutrašnjim poslovima ZDK-a je predviđeno da je Uprava policije policijski organ koji policijske poslove treba obavljati samostalno, što znači da zahtjev za budžetska sredstva treba da podnosi komesar a ne da to bude pod ingerencijom ministra unutrašnjih poslova. Bilo je tu nekoliko izmjena ali 2022. godine je taj zakon napokon izmijenjen i u 2023. godini budžetski zahtjev je podnio komesar policije.”

Ne plašim se izazova

O Zavodu zdravstvenog osiguranja ZDK-a Mehmedić kaže da je finansijski plan bio na Skupštini tri ili četiri dana nakon što je Vlada imenovana.

“Smatrali smo da Vlada koja je došla treba da se upozna sa sadržajem. Interes ove Vlade je da malo detaljnije analiziramo dio koji se tiče esencijalne liste kako bi se sredstva namijenjena za esencijalnu listu povećala, koliko je to moguće. Odluka o privremenom finansiranju je zakonom propisana i dozvoljena.”

Naglašava da se ne plaši izazova.

“Jedina nedoumica kad je bilo govora da se prihvatim ove funkcije je bio politički dio. Jednog momenta kad postanete javna ličnost otvara se prostor gdje svako ima pravo da vas komentariše. Politike su sastavni dio naših života i politike su te koje trebaju da kreiraju pravac u kojem treba da s ekreće ova zemlja. Naš stav je da pokažemo da se može raditi drugačije i bolje.”

federalna.ba