Home » Kasumović prihvatio deblokadu računa rudnika, dao rok do 10. maja za potpis sporazuma
Zenica

Kasumović prihvatio deblokadu računa rudnika, dao rok do 10. maja za potpis sporazuma

Danas je na poziv gradonačelnika Fuada Kasumovića u zgradi Gradske uprave Zenica održan sastanak predstavnika sindikata rudara, uprave RMU Zenica i predstavnika Elektroprivrede BiH sa gradonačelnikom i predstavnicima Gradske uprave s ciljem iznalaženja načina kako prekinuti agoniju zeničkih rudara.

Tokom sastanka gradonačelnik Kasumović je istakao da je bio na godišnjem odmoru i da se tokom cijelog ovog perioda radilo na “spinovanju” i da su za sve krivi Vlada FBiH i Elektroprivreda BiH.

Tom prilikom, gradonačelnik je od predstavnika kompanija i rudara tražio pismeni dokaz da su ovlašteni da pregovaraju s njim, kako bi potvrdio legalitet ovih pregovora, te da on nema šta razgovarati i dogovarati s nekim s kim dogovor možda neće biti važeći.

Nakon petnaestominutnog sastanka Grad Zenica i predstavnici RMU Zenica su postili dogovor oko potpisa sporazuma o otplati duga zatezne kamate za KGZ na rate, te o hitnoj deblokadi računa.

Radi se o dugu za zatezne kamate za korištenje komunalnog-građevinskog zemljišta (KGZ), koji su dosegao iznos nešto veći od 3.050.000 KM, a zbog čega je Grad Zenica 14. marta ove godine ponovo blokirao račun tog preduzeća.

“Ja ću sada ispoštovati zahtjev Sindikata i Gradskog vijeća koje je po mom odobrenju donijelo zaključak, iako nisam bio tu. Donijeli su zaključak da dajemo 30, a evo ja dajem još 10 dana. Znači, dajem rok EPBiH, Rudniku i Gradskoj upravi da potpišu sporazum o izmirenju ovog duga” izjavio je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Ako se u tom roku ne potpiše sporazum, najavio je da će već 11. maja ponovo blokirati račune.

Netačno je, kako je naveo, da rudari plaću ne mogu dobiti zbog blokade računa koju je izvršio Grad Zenica, jer na računu tog preduzeća nema novca.

Radnici tog preduzeća su 24. marta, zbog neisplaćene plaće za februar i naknade za topli obrok za januar, stupili u radnički neposluh te protestirali ispred zgrade Gradske uprave Grada Zenica, a u petak su na nekoliko sati blokirali i magistriralni put M-17.

Blokada računa u tom preduzeću bila je i tema rasprave na sjednici Gradskog vijeća Zenica, koje je u četvrtak dalo podršku rudarima, a gradonačelniku Fuadu Kasumoviću naložilo da što prije deblokira račun te postigne i sporazum o otplati duga na rate, što je bio i prijedlog Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH, čiji je predsjednik Sinan Husić prisustvovao današnjem sastanku. Sastanku su prisustvovali i predstavnici resornog federalnog ministarstva te EPBiH.

Husić je naglasio da, nakon svega što su prošli proteklih dana, danas ne mogu biti posebno zadovoljni te da odbijaju mogućnost da je neko manipulirao rudarima tokom ovih, ali i ranijih protesta rudara u FBiH.

“Mi smo se borili za uslove u kojima je moguće isplatiti plaću i pokrenuti proizvodnju u RMU Zenica u Zenici. Tako da danas imamo ono što smo cijelo vrijeme podržavali – realizaciju zaključaka Gradskog vijeća. I to pozdravljamo. To je nama u ovom trenutku minimum koji nam je bio potreban i maksimum koji smo mogli imati” istakao je Husić.

Prethodno su takav način rješavanja spora prihvatili ZD RMU Zenica te vladajuće društvo Elektroprivreda BiH te se čekao pozituvan stav Grada Zenica.