Home » Slikovnica osobe iz spektra autizma
Zenica

Slikovnica osobe iz spektra autizma

Da osobe sa poteškoćama iz spektra autizma ne moraju da žive sami u svom svijetu, primjer je JU Osnovna škola za osobe sa psihofizičkim poteškoćama u razvoju u Zenici. Jedina je ovo škola toga tipa u Zeničko-dobojskom kantonu. Nastavni plan i program je jedinstven, a cilj je osposobiti ih za svakodnevni život. No, u sigurnom i poticajnom okruženju ove škole mnoga djeca ostvaruju svoj maksimum – i to najčešće kroz umjetnost.

Faris Karić tek odnedavno pohađa školu za osobe sa psihofizičkim poteškoćama u razvoju u Zenici. Iako je odluka o prelasku bila teška, ubrzo se adaptirao i kroz umjetičke slike počeo komunicirati sa osobljem i vršnjacima.

Uz bojice i papir, na alternativan način, slikajući najčešće motive francuskih slikara, unapređuje kvalitet svog života. U tome mu pomaže osoblje škole koje je njegove slike sačuvalo.

„Tako se jednostavno i spontano razvila slikovnica. Svi ovi crteži i svi njegovi radovi dozvoljavaju njegov ulazak u naš svijet, da tako kažem, ali i naš u njegov – kako bismo ga bolje razumjeli i kako bismo mi razumjeli šta on treba i šta on želi“, objašnjava defektologinja Nirvana Radić

Suada Poparić asistentica je u nastavi u ovoj školi: „Društvo je u stigmi, pomalo se neko i boji. Stvorila bi se malo drugačija slika o našoj djeci, a naročito dječaka sa ovakvim sposobnostima i mogućnostima – kako može da se izrazi kroz crteže, tako bi mogao i mnoge druge stvari da nacrta“.

Uz Farisa ovu školu pohađa još 55 učenika. Uz podršku ministarstva i stranih donacija, u potpunosti je prilagođena potrebama svojih učenika.

„Nastavni plan i program ucenika ove škole je podijeljen prema lakoj, umjerenoj i težoj mentalnoj zaostalosti. Tu su nazivi predmeta drugačiji, djeca ne uče matematiku, fiziku i hemiju, predmeti su drugačiji, tu se učenici spremaju za svakodnevni život“, objašnjava Tarik Salčinović, direktor škole.

Upravo ovakvim aktivnostima škola se otvara prema svijetu i pokazuje da razlike čine naš svijet ljepšim i boljim te na taj način razbijaju predrasude.

federalna.ba