Kako glasati

Za izbor tri člana Predsjedništva BiH glasa se samo za jednog kandidata. Sa teritorije FBiH biraju se članovi Predsjedništva BiH, i to jedan Bošnjak i jedan Hrvat, a sa teritorije RS-a se bira jedan Srbin. Ponavljamo, građani s pravom glasa mogu glasati samo za jednog kandidata kako bi glasački listić bio važeći.

Za predsjednika i potpredsjednike RS-a na glasačkom listiću će biti imena kandidata iz reda sva tri konstitutivna naroda, a glasati se može samo za jednog kandidata.

Prilikom glasanja za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Zastupnički dom Parlamenta FBiH, Narodnu skupštinu RS-a i skupštine kantona, glasački listić će biti važeći ako:

– označite kvadratić znakom “X” pored samo jedne političke stranke ili koalicije ili nezavisnog kandidata,

ili

– označite kvadratić znakom “X” samo pored jedne stranke ili koalicije i s te jedne liste označite onoliko kandidata koliko želite,

ili

– označite kvadratić znakom “X” pored jednog ili više kandidata sa samo jedne odabrane liste političke stranke ili koalicije.

Biračima ukazujemo da glasački listići moraju imati otisak štembilja biračkog mjesta i potpis člana biračkog odbora koji izdaje glasačke listiće.

Sve je opisano i u videu Centralne izborne komisije BiH koji možete pogledati ispod.