Home » Demonstracija vještina samoodbrane studenata Univerziteta u Zenici
Sport Zenica

Demonstracija vještina samoodbrane studenata Univerziteta u Zenici

Na Univerzitetu u Zenici upriličena je demonstracija naučenih vještina samoodbrane koje su studenti UNZE savladali tokom obuke koja je organizovana u saradnji Unije studenata i Taekwondo Akademija JALE.

Današnjoj manifestaciji su pored 30 najboljih studenata koji su demonstrirali svoje vještine prisustvovali i članovi Taekwondo Akademija JALE.

Naime, svim studentima je obezbjeđeno besplatno treniranje i usavršavanje borilačkih vještina i to Taekwondo, Hapkido i Krav Maga.

Osim nabrojanih vještina radili su se i fitnes program, kružni treninzi, poluge, i sportska borba.

Trener i voditelj samoodbrane je bio Jasmin Mujanović JALE majstor crnog pojasa 6. dan.

“Na ideju su studenti došli zbog situacije u cijelom svijetu, da se studenti nauče braniti i da pored svog učenja imaju i neke fizičke aktivnosti. Mi smo krenuli prije nekih šest mjeseci s radom, a danas smo to demonstrirali. U prvom mahu nam je bilo prijavljeno oko 150 učenika. Prva četiri mjesta smo imali 70 redovnih učenika, ostalo nam je 50 redovnih učenika sada. Ovu su časni i dobri momci i djevojke koji su sretni što su naučili i što su na nečemu radili proteklih šest mjeseci što je dobro za njihovo zdravlje” istakao je Jasmin Mujanović Jale, trener i voditelj programa.

Iz Unije studenata su istakli da će i u narednom periodu pored redovnih aktivnosti koje imaju dati pažnju i sportskim aktivnostima kako bi studenti imali kvalitetna takmičenja i aktivnosti koja su neophodna za mlade ljude.

“Unija studenata se bavi organizacijom različitih sportskih aktivnosti, a cilj nam je organizirati aktivnosti koje će okupiti što veći broj studenata. Kroz ove aktivnosti važno je da smo izgradili neke vještine koje su neophodne studentima i nakon završetka studija, kao što su samopouzdanje i rad na fizičkoj spremi, to jest zdravlju” istakao je Faris Preljević, predsjednik Unije studenata Univerziteta u Zenici.

Samoj demonstraciji prisustvovali su i dekani, profesori, kao i rektor Univerziteta u Zenici. Također, pored roditelja i prijatelja prisutni su bili i Ramo Isak, ministar unutrašnjih posloda FBiH i Rusmir Isak, direktor KPZ Zenica, koji su do sada bili velika podrška u radi Taekwondo Akademija Jale.

Rektor Univerziteta u Zenici Jusuf Duraković je istakao da menadžment Univerziteta je uvijek spreman podržati aktivnosti koji su od koristi studentima.

“Pored značajnih rezultata u naučnom smislu koje postignu naši studenti na različitim takmičenjima, ovo je prilika da se sportu posveti posebna pažnja. Kroz zdrav duh je i zdravlje kod naših studenata bolje” naveo je rektor Duraković.