Home » Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović posjetio Zenicu
Zenica

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović posjetio Zenicu

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović posjetio je danas Zenicu i Gradsku upravu Zenica, gdje je razgovarao sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem i njegovim saradnicima. Uz Kasumovića na sastanku su bili i premijerka ZDK Amra Mehmedić i predsjedavajući Gradskog vijeća Zenica Mirza Husetić.

Povod sastanka je bilo stanje u gradu Zenici i način na koji se može unaprijediti saradnja između vrha države i lokalne zajednice.

Gradonačelnik Kasumović je istakao da mu je velika čast da je član Predsjedništva BiH došao u Zenicu i odlučio da Zenica bude jedna od njegovih prvih posjeta lokalnim zajednicama u ZDK.

“Predsjednik nas je upoznao i sa svojim aktivnostima, sa budućim projektima, a obećao je i da će na ekonomske forume ići i ekipa iz Gradske uprave koja vodi razvoj ovog grada. Pričali smo i o mnogim problemima. Ovo je bio jedan prijateljski susret. Veoma sam sretan i zadovoljan što je odabrao baš lokaciju Zenica, i baš u ovo vrijeme da izrazi podršku ovom gradu i meni kao gradonačelniku” naveo je Kasumović u svom obraćanju.

Bećirović je podvukao kako je sa svojim saradnicima neprekidno ili u unutrašnjopolitičkim ili vanjskopolitičkim aktivnostima.

“Koristim svaki slobodan trenutak da razgovaram s načelnicima i gradonačelnicima širom BiH. Ne dijelim ni građane BiH, ni načelnike ni gradonačelnike prema stranačkoj pripadnosti. Želim da komuniciram sa svim legalno izabranim načelnicima i gradonačelnicima, koje su građani naše zemlje birali”.

Ističe da je s predstavnicima Grada Zenice i ZDK-a razgovarao o projektima, mogućnosti kako da viši nivoi vlasti pomognu Zenici i ZDK-u, kako u narednom periodu napraviti kvalitetniju komunikaciju između državnog vrha i gradova i općina.

“Čini mi se da je prethodnih godina ta komunikacija gotovo nestala” ocijenio je Bećirović.

Podvukao je i kako je jako važno da “najviši državni zvaničnici dođu u lokalne sredine i da saslušaju ljude, da čuju njihove probleme” te da se onda državne i entitetske politike i strategije baziraju na tome šta predlažu i lokalne zajednice.

“Ima niz stvari gdje, nekada i svojim autoritetom, utjecajem, državni organi vlasti mogu konkretno pomoći. Ima i situacija kada konkretno možemo reagirati, kao u vrijeme prirodnih nesreća, kada sam se pojavljivao u raznim dijelovima BiH i gdje sam predlagao da i Vijeće ministara BiH odobri interventna sredstva. Nešto od toga je i učinjeno, kada je riječ po Unsko-sanskom kantonu i nekim drugim općinama. Vjerujte da postoji dosta modaliteta gdje tu saradnju treba jačati i uspostavljati” naveo je Bećirović.