Home » Digitalna transformacija u prerađivačkoj industriji uvezala ZDK i srbijansku regiju Šumadija
Zenica

Digitalna transformacija u prerađivačkoj industriji uvezala ZDK i srbijansku regiju Šumadija

U organizaciji Projektnog tima Univerziteta u Zenici a u okviru implementacije projekta “Digitalna transformacija SMEs u prerađivačkoj industriji ZDK” danas su u uzvratnoj posjeti UNZE i Zenici boravili profesori sa Univerziteta u Kragujevcu i privrednici iz regije Šumadija (Srbija).

Delegaciju iz Srbije koja ovih dana boravi u Zenici čini deset profesora sa njihovog Univerziteta, kao i pet privrednika/menadžera iz kompanija koje su dio Privredne komore regije Šumadija.

Radi se o uzvratnoj posjeti, s obzirom da su profesori s Univerziteta u Zenici prošlog mjeseca boravili u Kragujevcu.

“Danas imamo poslovni sastanak s članovima akademske i privredne zajednice regije Šumadija, iz Kragujevca.Radi se o uzvratnoj posjeti jer smo mi prošlog mjeseca bili kod njih u posjeti te bili u prilici da razmijenimo određena znanja i iskustva vezana za realizaciju projekta Digitalna transformacija posolovanja malih i srednjih preduzeća u prerađivačkoj industriji Zeničko-dobojskog kantona” napomenuo je projekt menadžer prof. dr. Alaudin Brkić sa Ekonomskog fakulteta u Zenici.

On je najavio kako će danas predstaviti inovativne rezultate implementacije ovog projekta, u dijelu razvoja novih proizvoda, izrade softvera, zelene cirkularne ekonomije te određenih izazova vezanih za lance snabdijevanja.

Kragujevački univerzitet zadnjih godina na svjetskim ljestvicama bolje kotira i od mnogo renomiranijih univerziteta iz republičkih centara bivše Jugoslavije pa bi zenički fakultet i privreda ZDK-a mogli imati dosta koristi od ove, regionalne saradnje.

“Tako je, oni imaju izuzetnu saradnju sa Privrednom komorom regije Šumadija, koja je u sastavu PK Srbije Upravo su danas kod nas prisutni i pet generalnih direktora renomiranih kompanija iz sektora prerađivačke industrije te regije, a koji će doći u dodir sa sedam pilot-kompanija koje s nama surađuju u projektu sa područja ZDK-a te koje su, naravno, članice PK ZDK-a. Na prošlom sastanku u Kragujevcu potpisani su određeni sporazumi o poslovnoj saradnji između komora ZDK i regije Šumadija, kao i akademske zajednice” istakao je prof. Brkić.

Najavio je i kako ova dva univerziteta planiraju zajednički nastupiti prema međunarodnim fondovima za projekte digitalizacije, inovacija i jačanje konkurentnosti industrija ove dvije regije.

Rektor zeničkog univerziteta prof. dr. Jusuf Duraković istakao je kako je digitalizacija veoma važan i strateški projekt za cijelu Bosnu i Hercegovinu te se vrši popularizacija novog načina poslovanja među kompanijama kako u Zenici, tako i u ZDK zahvaljujući edukacijama na kojima insistira Univerzitet.

“Cilj je da se mala i srednja preduzeća, koja ostvaruju preko 60 posto prihoda BiH, osvijste da se popularizira digitalni oblik poslovanja, a kako bi se pojeftinila i optim izirala proizvodnja.Da se, na neki način, povećava dobit. Uvode se nove inovacije i tehnologije” – istakao je rektor Duraković.