Home » ZDK još nema studentski servis
Zenica

ZDK još nema studentski servis

Angažiranjem putem studentskog servisa studenti mogu zaraditi mjesečni džeparac. Ali, ta praksa još nije zaživjela u potpunosti u BiH, uz pojedine izuzetke. Zeničko-dobojski kanton, naprimjer, još nema servis koji bi omogućio posredovanje za privremeno i povremeno zapošljavanje, i, koji bi omogućio bar dijelom pokrivanje troškova za studij i hranu. Nije li i to još jedan u nizu razloga zbog kojih se mladi odlučuju pakovati kofere?

Zbog zarade osnovnog džeparca i vlastitih potreba, jačanja zajednice, unapređenja mogućnosti zapošljavanja, samo neke su od prednosti studentskog servisa, ističe studentica Politehničkog fakulteta Vildana Durić.

“S obzirom da su studentski poslovi, ovako mogu reći, jako poželjeni među studenima, s obzirom da je studentima potrebna ta neka finansijska podrška, radi studentskog života i općenito finansiranja, studentima ovdje u našem gradu, studentskog doma općenito nekih troškova koje studenti snose, mislim da bi jako studentima značilo. Informisanje studenata o studentskim poslovima je nešto što treba našem gradu i kontonu”, ističe Vildana.

Ova vrsta servisa nekada je dopunjavala studentski budžet i omogućavala praksu mladim ljudima.

“Pored čišćenja zgrada, djevojke su radile na benzinskim pumpama, znači kada mušterija dođe da natoči gorivo, oni su čistili šoferšajbu tako da je to bila jedna priprema, kao neki pripravnički staž, da bi se navikavalo na radnu obavezu, jer sve to imalo svoje, primiti posao, uraditi posao, predati posao, što je bila priprema za daljnji rad”, navodi Ibrahim Emić, hroničar.

Uz veliki problem nedostatka radne snage, mogućnost angažmana za privremene i povremene poslove, dobro bi došla, mišljenja su i u Udruženju poslodavaca grada, ali ZDK

“Nama je svako posredovanje, svaka baza podataka gdje možemo naći radnike u kratkom roku i povoljno, dobrodošla. Znam da su od toga imali koristi prije svega studenti, mislim da smo imali koristi, a imale su i radne organizacije gdje smo radili neke sezonske poslove, gdje u kratkom roku nisu mogli naći radnu snagu”, ističe Mladen Perić, predsjednik Udruženja poslodavaca ZDK.

Studentski servis ima veliki značaj ima veliki značaj u pružanju radnog iskustva, finansijskog podršci, unapređenju vještina i pripremi studenata za buduću karijeru.

Prilog: BHRT/Lamija Bajramović