Home » Aktivno osam gradilišta, Koridor Vc se završava za šest godina?
BIH

Aktivno osam gradilišta, Koridor Vc se završava za šest godina?

Izgradnja autoputa na Koridoru Vc traje više od dva desetljeća. No, dosad nije završeno ni 50 posto ukupe tranše od sjeverne do južne granice Bosne i Hercegovine. Istražili smo gdje se trenutno gradi i kad se može očekivati da autoputom u potpunosti vozimo s jednog kraja države na drugi?

Za dvije godine od glavnog grada do granice na Savi vozit ćemo se Koridorom VC, najavljuju iz Autocesta Federacije. Trenutno je aktivno osam gradilišta, gradi se 61 kilometar autoputa: od Zenice sjever do južnog dijela Žepča, a na jugu je u toku izgradnja 11 kilometara Koridora od Počitelja do Zvirovića.

”Na južnom dijelu FBiH plan je da do kraja ove godine krenu radovi i na dionicama Mostar jug-Tunel Kvanj, Tunel Kvanj-Buna, Mostar sjever-Mostar jug i tunel Prenj. Početak radova na ovim dionicama donijet će novih 40 km aktivnih gradilišta”, saopšteno je iz Autocesta FBiH.

Od 325 kilometara, kolika je ukupna dužina Koridora VC, do sada je izgrađeno 130 kilometara.

U oktobru 2001. godine potpisan je prvi ugovor o izgradnji dionice na autoputu Sarajevo-Zenica i tada je počela izgradnja Koridora VC. 23 godine nakon ovog momenta još uvijek smo daleko od potpune izgradnje. Obećanja su se godinama nizala – da će biti izgrađen do 2020. pa do 2022. A onda smo dobili i nova’.

Tačnije, 2021. godine novu najavu dao je aktuelni v.d direktora Autocesta FBiH Denis Lasić: “Uvjereni smo da je 2027. ili najkasnija 2028. da ćemo imati u potpunosti izgrađen Koridor”.

A sada je prognoza ovakva:

“Neki rok koji je optimalan i realan je maksimalno 2030. godina”, kaže Lasić.

Neki pak smatraju da je to nerealno jer najveći izazov tek predstoji: tunel Prenj. U julu ove godine planira se potpisivanje ugovora o njegovoj izgradnji, a rok za završetak je šest godina. Problemi su se pojavili na nekoliko dionica. Nedostaci na mostu Počitelj se otklanjaju, pa će on u aprilu biti i otvoren. Da je Koridor VC do sada izgrađen ekonomski benefiti bi bili ogromni.

“Jednostavno naši privrednici imaju više troškove, produžava se vrijeme transporta povećavaju se troškovi, postajemo manje konkurentni… Kada je riječ o turizmu mnogi turisti biraju zaobilazne puteve da dođu do hrvatskog primorja što ne bi bio slučaj da imamo izgrađen Koridor VC”, smatra Igor Gavran, ekonomski analitičar.

Prevoznici to najviše osjećaju. Oni očekuju da se izgrade i ceste koje će dodatno povezati druge gradove sa Koridorom VC.

“Idealno bi bilo da se i Zvornik, Tuzla, Bijeljina povežu sa oba kraka autoputa. Naprimjer od Zvornika do Banjaluke najbrži put je preko Tuzla, a tu dionicu prema Doboju od Zvornika koja je 100 kilometara pređete za 2,5 sati. To je u evropskim zemljama nezamislivo”, zaključuje Ivana Tanacković, Udruženje prevoznika.

Ovdje je to svakodnevnica vozača. Godine i godine intenzivnih radova dijele nas od trenutka da se od Sarajeva do Mostara vozimo manje od sat vremena i da satima ne vozimo do granice sa Hrvatskom. Kada počne otkopavanje tunela Prenj, kažu skeptici, tu će biti i zakopana optimistična najava da će sve biti završeno do kraja 2030. godine.

Autor: N1