Home » Na Svjetski dan vozači upoznati sa značajem poznavanja i pružanja Prve pomoći 
BIH

Na Svjetski dan vozači upoznati sa značajem poznavanja i pružanja Prve pomoći 

Dan posvećen prvoj pomoći se ove godine širom svijeta obilježava 9. septembra.  To je prilika za isticanje značaja prve pomoći – humanog čina koji pokreće ljude u izgradnji bolje, sigurnije i humanije zajednice.

Svjetski dan prve pomoći ima za cilj podizanje svijesti o tome kako prva pomoć može spriječiti ozljede i spasiti živote u svakodnevnim i kriznim situacijama, kao I promovisati dostupnost prve pomoći.

Pripadnici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK), u saradnji sa aktivistima Crvenog križa i Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) proveli su danas (subota) aktivnosti na više lokacija u ZDK.

Cilj je bio provjera koliko vozači putničkih i teretnih vozila posjeduju i znaju o sadržaju kutije prve pomoći, ali i da im se, ukoliko nedostaje, ona dopuni određenim zakonom predviđenim sadržajima. Uz to, svi učesnici su dobili prikladne brošure o pružanju prve pomoći.

Izraz “prva pomoć” odnosi se na pomoć pruženu svakome ko pretrpi iznenadnu povredu ili bolest. Njegovi glavni ciljevi su očuvanje života i sprečavanje pogoršanja stanja. Ne izvodi ga uvijek medicinsko osoblje.

U hitnim situacijama “obični” ljudi često moraju pružiti prvu pomoć kako bi spasili nečiji život. Prva pomoć ne zahtijeva nužno predznanje i može uključivati improvizaciju.

Međutim, ako osoba koja pruža prvu pomoć ne zna šta radi, mogla bi povrijediti umjesto da pomogne. Svjetski dan prve pomoći 2023. godine obilježava se pod sloganom “Prva pomoć u digitalnom svijetu.”

Poznato je da za 90 posto spašenih života u nesrećama zasluga pripada prolaznicima i osobama koje pruže prvu pomoć. Tokom akcije, vozači su sa zanimanjem poslušali instrukcije nadležnih i prihvatili sugestije i promotivni materijal.

INZ