Home » Ko je nudio milione Kenanu Uzunoviću?
BIH

Ko je nudio milione Kenanu Uzunoviću?

Trgovanje zastupnicima na bh. političkoj sceni nije novost. Za glas, pogotovo kad je odlučujući, nude se vrtoglave cifre i daje sve. Tako, pred važne odluke i ključna imenovanja u parlamentarnim klupama često sjede potencijalni milioneri.

Najnoviji primjer je Kenan Uzunović, zastupnik u Zastupničkom domu Federacije BiH. Ponuđeni iznos poznat, ali ne i to ko i s kojim ciljem je bio spreman isplatiti nekoliko miliona. Odgovore će potražiti nadležne institucije.

Formiranje zakonodavne, a potom i izvršne vlasti u Federaciji BiH obilježeno je prebrojavanjem zastupnika i delegata. Brojana je opozicija i vlast, a parlamentarna većina dokazivana više puta, a čini se, nije izostala ni politička trgovina.

U tijesnoj većini, na korak do potvrđivanja Vlade, jedan zastupnik bio je presudan. Ruka Kenana Uzunovića, zastupnika Bh. inicijative Kasumović Fuad, preko noći dostigla je milionsku vrijednost. Dva dana prije Šmitove odluke, na zvaničnoj stranici NES-a objavljano je i fotografijom potvrđeno da je Uzunović potpisao pristupnicu ovoj stranci. Tvrdnju NES-a brzo je negirao Uzunovićev šef Fuad Kasumović. No, glasanjem za novu Vladu, Uzunović je ostao na strani Osmorke, a slučaj je došao i do Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

“Tužilaštvo Kantona Sarajevo reagiralo je po službenoj dužnosti, budući da nije bilo prijave. S tim u vezi, poduzimaju se radnje u cilju provjere navoda”, saopćeno je iz Tužilaštva.

Ko je nudio milione Uzunović nije precizirao u javnosti, a nije siguran hoće li imena otkriti i Tužilaštvu. Nakon potvrde da su pritisci i ponude počeli dva mjeseca prije imenovanja Vlade, Uzunović se odlučio na šutnju, sve dok Tužilaštvo ne okonča postupak.

“Neću da dijelim s medijima, ono što ću reći Tužilaštvu to je privatna stvar. A kada me pozovu, naravno da ću se odazvati njihovom pozivu. Ne želim da ostanem kao političar kojem će ovaj mandat ostati upamćen po tome što sam odbio tu ponudu”, rekao je Uzunović.

Dok Uzunović šuti, pojedinci iz nekadašnje Osmorke govore. Za pokušaj kupovine glasa odgovorne traže na adresi bivših partnera. NES sve objašnjava jasnim i dobrovoljnjim izborom Uzunovića.

“Na službenim stranicama NES-a pojavljuje se upravo Irfan Durić, koji potpisuje pristupnicu da Uzunović prelazi u NES, a 24 sata kasnije Uzunović u kamere kaže da mu je nuđeno dva, pa tri miliona”, izjavio je Halil Bajramović, zastupnik NiP-a u Zastupničkom domu FBiH, gostujući u emisiji  FTV-a Odgovorite ljudima.

“Gospodin Uzunović je došao u Bihać u kantonalni odbor, tri dana bio u kantonu, razgovarao i pregovarao i zvanično svojevoljno, zdravog razuma, smatram, potpisao pristupnicu. Ko je nudio dva miliona ili milion, to će morati reći Tužilaštvu”, kazao je Irfan Durić.

Vezu s NES-om Uzunović nije izričito negirao, ali do kraja mandata, kaže, neće mijenjati dres. Milione nije uzeo, a glas za novu Vladu platio je napadom koji pripisuje dijelu opozicije, tačnije, SDA. A, to je strana kojoj se ne planira prikloniti. Neuspjela trgovina parlamentarnu većinu, za sada, drži na okupu. Uzunović bez miliona i sa jednim napadom, ostatak mandata, kaže, želi usmjeriti na konkretno djelovanje. A, nakon Uzunovića, potencijalnih preletača ne bi trebalo biti jer je uz deblokadu imenovanja Vlade, u paketu od Schmidta stigla i odgovarajuća zatvorska kazna u trajanju od 10 godina za krivično djelo – kupovina zastupnika.

federalna.ba