Home » Zenički vatrogasci povodom Mjeseca zaštite od požara demonstrirali spremnost za djelovanje
Zenica

Zenički vatrogasci povodom Mjeseca zaštite od požara demonstrirali spremnost za djelovanje

Povodom obilježavanja “Oktobra, mjeseca zaštite od požara”, u krugu Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica (PVJZ) održana je prigodna svečanost na kojoj su zenički vatrogasci i pripadnici Gorske službe spašavanja Zenica za goste te najviše gradske i kantonalne zvaničnike Zeničko-dobojskog kantona pokaznim vježbama demonstrirali spremnost za djelovanje u raznim situacijama.

Kako je istakao Mirza Husetić, predsjedavajući Gradskog vijeća Zenica i komandant Štaba Civilne zaštite Grada Zenica, u sklopu CZGZ-a djeluje šest spasilačkih jedinica, koje su sve danas bile postrojene u krugu PVJ-e. Podvukao je kako se radi na osiguranju prostora u kojem bi bile smještene sve te jedinice, jer bi “to bilo jako bitno i olakšavajuće za sve strukture civilne zaštite, koje su u službi građana”.

-Služba CZ ima šest jedinica, ne računajući PVJZ. Trenutno broji preko 170 članova, koji su aktivni i koji mogu na teren izaći u roku od 10 minuta- naglasio je Husetić.

Starješina PVJZ-a Nermin Mujkanović napomenuo je kako je na čelu ove jedinice oko 20 mjeseci te da je “prilično novi”, a došao je iz Glavnog štaba EUFOR-a u Sarajevu, gdje je također radio poslove iz oblasti vatrogastva. Bilo mi je prilično lako da se uklopim u sistem Grada Zenice, u PVJ-u.

-Pošto je ovo mjesec zaštite od požara, naglasio bih da se čitavo društvo treba uključiti u edukaciju stanovništva- kako da se ponašaju, kako da parkiraju auta…Baš nam prave probleme s parkiranjem auta.

Vatrogasni prilazi i prolazi, neispravni hidranti…prave nam probleme- kazao je Mujkanović, koji je naglasio da imaju podršku Grada Zenica te da su dobro opremljeni te da smatra kako su u Federaciji Bosne i Hercegovine po veličini i opremljenosti treća jedinica. PVJ, dodao je, ima 55 operativaca te i tri rukovodioca jedinice, a dobro sarađuju sa svim segmentima gradske CZ-e.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović podvukao je da zadnjih godina jako puno ulažu u segment vatrogastva i drugih jedinica CZ.

-Grad Zenica je ogromna, milionska sredstva uložio da budemo najopremljeniji. Mislim da smo jedni od najopremljenijih PVJ-a u državi BiH i sa najmodernijom opremom. Koliko znam, odgovaraju svakom zadatku – kazao je Kasumović, koji je podsjetio kako u tom gradu egzistira i Dobrovoljno vatrogasno društvo.

Zeničke jedinice pružaju pomoć i drugim gradovima, a planiraju nastaviti ulagati u vatrogasce te sve druge službe CZ.

Na ovoj svečanosti priznanja i zahvalnice su data vatrogascima PVJ i saradnicima: Mustafa Mahmutović- komandir, Senad Bečarević- pomoćnik komandira, Almir Čajlaković- vatrogasac, Safet Arnaut- vatrogasac i Emrah Šabanović- vatrogasac.

Također, predstavnici Sindikata su uručili prigodne poklone članovima Sindikata koji su učestvovali u intervenciji gašenja firme Plin Promet i to: Almir Čajlaković, Elvir Maslo, Sanel Zatagić, Admir Ibrahimagić.