Home » „Azimuth 135“ posljednjih dana označava staze na Smetovima
Zenica

„Azimuth 135“ posljednjih dana označava staze na Smetovima

Članovi udruženja Azimuth 135 posljednjih dana intenzivno rade na završetku projekta markiranja planinarskih staza i postavljanja oznaka na planini Smetovi. Do sada je po pravilima Planinarskog saveza BiH označeno oko 80 kilometara staza. Ovim će kretanje na najpopularnijem zeničkom izletištu biti jednostavnije i sigurnije – i za iskusne planinare i za one koji jednostavno žele provesti vrijeme u prirodi.

Svaki posjetitelj će na postavljenim stubpvima s oznakama moći jasno vidjeti smjer kretanja ka nekom selu koje se nalazi u podnožju planine. Jasno je označena kilometraža i vrijeme dolaska do cilja.

Kako kaže Afan Abazović, predsjednik Udruženja Azimuth 135, Smetovi su najpopularnija zenička planina i sad će postati mnogo sigurnija.

“Onaj ko se razumije i ko se ne razumije – neka prati znakove. Ovaj projekat je sad Smetove povezao sa gradom i važnim selima”, ističe Azimuthov član Enes Imamović.

Postavljanju stupova prethodilo je markiranje. Crveni krug s bijelom tačkom u sredini predstavlja osnovnu oznaku. One se postavljaju u visini očiju tako da onaj ko ih prati – ne može zalutati. Na tanjim stablima ili na kamenju iscrtana je pojasna markacija. Ovo je, kažu, abeceda planinarstva i korisna je svima.

“U svakom slučaju moraju biti jasno uočljive, moraju biti na planinarskom stazi i svakako da su svima onima koji hodaju – bilo sa iskustvom ili bez iskustva – jasno određene”, objašnjava Abazović.

Članovi udruženja Azimuth 135, volonterski su radili i svoje slobodno vrijeme provodili na planini.

Sara Skomorac je planinarka posljednjih 6 godina. Bavi se trail trčanjem, a to predstavlja kombinaciju planinarenja i trčanja u prirodi: „To je za mene puno ljepše od cestovnog trčanja. Ja sam počela sa cestovnim, ali sam brzo shvatila da je monotono, da ovdje ima puno više adrenalina, puno su duže staze i puno je zanimljivije i skroz je drugačija atmosfera. Uglavnom ne bude toplo, čak ni tokom ljeta, tako da možete tokom cijele godine da se bavite ovim sportom”.

Projekat označavanja i uređenja planiraskih staza na Smetovima u okviru programa subvencioniranje projekata turističke infrastrukture zajedno su podržali Ministarstvo za privredu ZDK-a i Grad Zenica. U zeničkoj regiji je 8 planina. Svaka je veoma lijepa s različitim biodiverzitetom. Cilj je u narednom periodu i ostale planine označiti, čime bi Zenica dobila novu turističku ponudu, a turisti i ljubitelji prirode bi dobili oko 450 km označenih planiraskih staza.

VIDEO: federalna.ba