Home » Zenički hor na međunarodnom takmičenju osvojio tri nagrade
Kultura

Zenički hor na međunarodnom takmičenju osvojio tri nagrade

U prilici smo da sa našim čitaocima podijelimo divne vijesti o uspjehu zeničkog hora prosvjetnih radnika koji je predstavljao BiH na međunarodnom takmičenju u konkurenciji horova iz Poljske, Mađarske, Srbije i Hrvatske.

Takmičenje Lege artis održano je proteklih dana u Tuzli.

Hor Art sonore iz Zenice je ušao u top tri hora, te osvojio tri nagrade, potvrdio nam je Sajid Jusić, predsjednik udruženja i dirigent hora.

Osmi Internacionalni horski šampionat „Lege Artis“, koji je u organizaciji Muzičkog obrazovnog centra “Lege Artis” i JU BKC TK od 15. do 18. juna održan u Tuzli. Na ovom veoma značajnom susretu i takmičenju horova ove godine je nastupilo devet horskih ansambala iz Poljske, Mađarske, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ove godine na ovom prestižnom takmičenju nastupio je hor iz Zenice ansambl “Art Sonore” kojeg čine etuzijasti iz Zenice, ljubitelji muzike i pjevanja, a među njima je najviše prosvjetnih radnika i profesora muzike, među kojima je i diregent hora profesor Said Jusić.

Sjajan nastup je oduševio prisutnu publiku a žiri je zenički hor u prvom izvođenju nagradio sa visokim ocjenama i prvim mjestom, te su se izborili za finale večeri zajedno sa horom iz Mažarske i Poljske ili kako su to organizatori nazvali natpjevavanje najboljih među najboljima.

Najboljim je proglašen Interschool choir Capricolium iz Poljske koji je osvojio Grand Prix „Zlatnu liru“ šampionata. Oni su odlukom žirija u natpjevavanju bili bolji od Hora Fovarosi Enekkar iz Budimpešte (Mađarska) koji je osvojio srebrenu plaketu i Mješovitog hora Art Sonore iz Zenice (Bosna i Hercegovina) kome je dodijeljena bronzana plaketa.

Isto veče dodjeljene su i posebne nagrade a u Zenicu je stigla nagrada za najbolje izvedeno djelo bosansko-hercegovačkog autora i pripala je horu Art Sonore iz Zenice, za izvedbu autorske kompozicije dirigenta ansambla i kompozitora Sajida Jusića.

Po riječima dirigenta porf. Sajida Jusića i članova horskog ansambla ” ART SONORE” ovo je za njih od posebnog značaja jer je ovo njihovo prvo takmičenje sa izvanrednim rezultatom koji im je dobar pokazatelj da su na dobrom putu i kao dodatna motivacija za dalji uspješan i predan rad.Takođe su naglasili, da im je prijevoz na takmičenje obezbjedila firma Almy prijevoz putnika što im je od velikog značaja jer njihov rad još nije u tolikoj mjeri vidljiv pa je svaka podrška bila od velikoga značaja,s toga su zahvalni za ovaj gest društveno korisne firme koja je propoznala značaj takmičenja i predstavljanja našega grada izvan lokalnih okvira, što je rezultiralo izvanrednim rezultatima na takmičenju kao jedini predstavnici Bosne i Hercegovine.