Home » Zenicatrans ulazi u treću godinu stečaja, o radnicima ne brine niko
Zenica

Zenicatrans ulazi u treću godinu stečaja, o radnicima ne brine niko

Zeničko Javno komunalno preduzeće Zenicatrans-prevoz putnika, koje je nekada predstavljalo jedno od najprofitabilnijih javnih preduzeća u Zenici, ulazi u treću godinu stečajnog postupka. Radnici koji su do posljednjeg dana ostali u ovom preduzeću sada čekaju okončanje sudskih postupaka ali i uvezivanje staža kako bi mogli ostvariti pravo na penziju.

Autobusi Zenicatransa odavno ne voze. Poslove koje je nekada obavljalo javno komunalno preduzeće sada su preuzele privatne kompanije. Nakon niza protesta i agonije, stečaj u ovom preduzeću proglašen je 2021. Radnici su završili na evidenciji biroa za zapošljavanje, a dvije godine kasnije još su u nezavidnijoj poziciji.

“Imamo jedan broj radnika koje neće niko da primi i niko ne vodi računa o njima osim što smo uz pomoć stečajne uprave uspjeli da ostvare dodatak sa biroa. Tako da je i taj dohodak tim radnicima prestao. Oni su imali maksimalno do dvije godine da primaju sa biroa tako da su ti ljudi sada ni na nebu i na zemlji”, kaže Huso Sarvan, bivši radnik JKP Zenicatrans u stečaju.

Jedanaest radnika Zenicatransa u međuvremenu je penzionisano, dok preostalih 70 sada bez i minimalne naknade čekaju prodaju imovine i uvezivanje staža. Trenutno njih osam ispunjava uslove za penzonisanje, ali ne mogu ostvariti to pravo.

“Imajući u vidu da Vlada FBiH uplaćuje doprinose za Željezaru, za Krivaju kao većinski vlasnik, tako smo mislili da bi Grad Zenica kao većinski valsnik ovog preduzeća trebao da vodi računa o radnicima Zenicatransa”, dodaje Sarvan.

“Tražio sam iznos od 153.000 KM za za uvezivanje radnog staža za osam bivših radnika djelatnika i koliko imam informaciju taj prijedlog je odbijen”, ističe Samir Sunulahpašić, stečajni upravnik JKP Zenicatrans u stečaju.

Za razliku od brojnih sudbina preduzeća u stečaju i rasparčavanja imovine, u ovom slučaju stečajna uprava uspjela je vratiti i upisati vlasništvo nad vrijednim dijelom imovine i uvećati stečajnu masu.

“U ovom periodu stečaja je bitno naglasiti sam vratio, uz pomoć Odbora povjerilaca, nekretninu zvanu Šljivik, poslovna zgrada i zemljište uz poslovnu zgradu površine oko 11.000 m2. To nije bilo u vlasništvu stečajnog dužnika tokom popisa stešajne mase”, dodaje Sunulahpašić.

Zbog sumnje na brojne malverzacije te da je najvredniji dio preduzeća izuzet mimo zakona, na Kantonalnom sudu u Zenici vodi se krivični postupak protiv grupe iz Zenicatransa, u kojoj je prvoosumnjičeni zenički gradonačelnik Fuad Kasumović. No, isti razlozi bili su povod da i stečajna uprava na Općinskom sudu u Zenici pokrene postupak vraćanja Autobuske stanice u svoje vlasništvo. Da li će svi bivši radnici uspjeti naplatiti svoja potraživanja ovisi upravo o ishodu ovih procesa.

federalna.ba